Радев: Партиите трябва да решават дилемата – правителство на всяка цена или бърз срив

Партиите трябва да решават дилемата – правителство на всяка цена или бърз срив. Това заяви президентът Румен Радев.

Радев отбеляза още, че трябва да бъдем оптимисти за създаването на редовен кабинет и допълни, че правителство трябва да има на всяка цена – макар и с цената на много риск и компромиси.

След конституирането на Народното събрание държавният глава Румен Радев ще обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът призова партиите да използват времето до връчването на първия мандат за конструктивни разговори и възстановяване на диалога. и в най-скоро време да върнат фокуса върху проблемите на бедността, икономическата криза и защитата на социално слабите.

Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. На предстоящите консултации ще търся отговор от партиите какво предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет. Още през юни редовното правителство изпрати писма с искания за оферти за изтребители на лизинг. Зависи от това дали ще получим изгодни оферти. Отговорността е на народните представители, заяви президентът.

Радев определи споровете за присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание като унизителни.

„Това са правомощия на Народното събрание, но е унизително политическият процес да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или отсъства на откриването.“, каза Радев.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев приема почетния караул. Президентът отдава почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Очаквайте подробности

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram