Сглобката оцеля, разбраха се за дерогацията и бюджета

Трусовете в т.нар. „некоалиция“ очевидно затихват, поне засега. Това стана ясно след съвместен брифинг на финансовият министър Асен Василев, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, депутатът от партията Теменужка Петкова и председателят на бюджетната комисия от ДПС Йордан Цонев в парламента.

Трите партии, крепящи сглобката – ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС са се обединили около 3 основни точки – компромиси по отношение на две основни точки – държавният бюджет за следващата 2024 година, компромис с дерогацията (изключението) за внос на руски нефт, което ГЕРБ и ДПС искаха да отпадне веднага, а от ПП/ДБ – чак през март. В крайна сметка дерогацията ще отпадне поетапно – от Нова година отпадат квотите за износ на нефтопродукти, като до 1 март рафинерията в Бургас ще работи, за да задоволява нуждите на вътрешния пазар, за да не се стигне до ценови шок на бензиноколонките.

И третата точка на разбирателство – постигнато е съгласие трите партии да не влизат в синхрон с опозицията в лицето на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ що се касае до гласуване на точки в пленарна зала – нещо, което направиха ПП/ДБ, гласувайки с опозиционните сили против моменталното отпадане на дерогацията, предложено от ГЕРБ.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram