Румен Радев: Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с Родината

Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с Родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. Това каза президентът Румен Радев по време на видеоконферентна среща с представители на български организации зад граница като част от консултациите за провеждане на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В срещата участват представители на българските общности в САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Германия, Австрия и Турция.

„За първи път правим избори в условия на пандемия, не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват, независимо къде по света се намират. Разбира се и да направим така, че всички заедно да гарантираме активни избори с нормална избирателна активност и с доверие в изборния процес. Гласуването в чужбина за нас има още едно важно значение – не само да бъде зачетен вашият глас, но за нас българите в чужбина, гласувайки, укрепват своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено-политическия живот в България, което е изключително важно. Това е много важен факт, върху трябва да работим всички заедно: институции, граждански организации и политически партии така, че вашето участие в тези избори да бъде активно. Пандемията представя редица предизвикателства пред вас и пред всички институции относно организирането на този изборен процес“, допълни той.

Държавният глава отчете, че е важно мнението на съгражданите ни зад граница по въпроса за евентуална промяна в изборното законодателство, както и по организацията за гласуване в чужбина. Той припомни, че по време на консултациите до момента в била обсъдена и възможността за гласуване по пощата.

Никой не трябва да си мисли, че може да използва здравната криза, за да се ограничават избирателни права, заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Една голяма част от българските граждани тук в страната и навън имат вече почти невалидни лични документи, защото изтича срокът на валидността им. Точно този въпрос ми беше поставен от много от българските общности – дали ще има някакво удължаване на тези документи поради невъзможността те да бъдат подновени. И така, колкото и на пръв поглед една формална причина да стане сериозна причина, за да не може да се упражни правото на глас. Предполагам, че в рамките на българските общности и дружества споделяте тези проблеми. За нас ще бъде важно да знаем много ли са тези случаи. Онова, за което ще настояваме пред политическите и парламентарни партии за промени. За нас е важно да кажете и какво можем да направим сега в преподготовката на изборите така, че активността сред нашите сънародници навън наистина да бъде голяма и всеки, независимо COVID кризата, да има достатъчно възможности да отиде до урната, да гласува и да изяви своето право на глас“, допълни тя.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram