Нова търсачка показва кой печели търгове, кой има офшорки и кой взема еврофондове

Бюрото за разследващи репортажи и данни стартира нова търсачка с разширени възможности, ползваща отворените данни на Търговския регистър.

Записите в нея вече са актуални до 30 септември 2020 г. и ще се обновяват регулярно.

За всяко лице можете да видите с кои фирми е свързано то и в кои фирми участват свързаните с него лица. За всяка фирма можете да видите дали е получавала договори за обществени поръчки, еврофондове, корона-субсидии, дали има дългове към НАП и други полезни справки, съобщи журналистът от инициативата Атанас Чобанов.

Освен това има и нова търсачка във фирмените дела, която дава много възможности, отсъстващи в официалния Търговски регистър, а и в повечето платени информационни системи.

Вече лесно може да се проследи и наличието на офшорна собственост, както и крайните бенефициери на офшорни компании, които са декларирали тези обстоятелства.https://nauka.offnews.bg/?widget=300x250bo

Чобанов посочва, че работата по новата търсачка не е била никак лесна, защото Порталът за отворени данни на правителството, създаден с европейски пари, е специално направен да затруднява този тип приложения.

За да се изтеглят отворените данни на Търговския регистър трябва да се обходят над 3800 линка със защити срещу автоматично сваляне. Оправданието както обикновено е смехотворно – системата не давала възможност да се качват архивни zip файлове. Подобна е ситуацията и с данните в системата за следене на европейските проекти ИСУН. Явно има воля да се блокират възможностите за машинна обработка на тези данни от трети лица, какъвто е смисълът и философията на отворените данни. В тази връзка ще се обърнем към Европейската комисия и ОЛАФ за ревизия на финансирания от тях проект за Портал на отворените данни, с който вместо да се улесни достъпа, той е затруднен и блокиран“, посочва журналистът от Бюрото за разследващи репортажи и данни.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram