Първан Симеонов: България се намира в политическа киша. Ще спечели този, който даде хоризонт

Малко е трудно хората да се ориентират за датата на изборите. Президентът каза 28 март, а след това започна да се отмята. ГЕРБ реагираха така, защото искат да покажат на хората, че не искат да управляват на всяка цена. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

„Датата ще се реши в зависимост от аргументите – политически или медицински. Може обаче да се създаде усещане, че този вот не е честен още преди да се е провел, което е голям проблем за каквито е да е избори“, добавя Славкова.

„България се намира се в политическа киша. Ще спечели всеки, които даде ясен хоризонт, дори и минимален. В момента има такава неопределеност в страната, неопределеност ни очаква и след изборите, че който успее да даде макар е малка определеност, печели. Давам пример – първият етап от кризата Борисов даде хоризонт и ситуационният му рейтинг му стигна до тавана. Сега казва, мерките са добри, технократите да кажат и рейтингът му е както обикновено“, коментира Първан Симеонов. Той бе категоричен, че при засилване на коронавируса, печелят повече партиите с твърди електорати, и най-вече – ГЕРБ.

Радев може да се надява, че ако не се получи Народно събрание, да назначи служебен кабинет. Но всичко това са сметки без кръчмаря – коронавируса. Едно нещо обаче е сигурно – не знам какво ще стане с коронавируса. Другото ясно е, че ако опозицията загуби, ще обяви изборите за нечестни“, заяви Първан Симеонов от „Галъп“.
Симеонов прогнозира, че изборният процес и без друго ще бъде оспорван и няма значение кога ще е датата на вота.

„Хората започват да очакват, че изборите няма да са честни“, каза Евелина Славкова по повод стартиралия засилен дебат за честността на вота.
По думите на Славкова в българския избирател може да се създаде объркване, защото все още не сме решили въпроса с машините, а говорим за гласуване по пощата.
„От разказа, че изборите няма да са честни, губят всички политически формации“, подчерта тя.

„Има един урок от американската история. Хората вече разпознават лицемерието и политиканстването. Колкото повече играеш, толкова повече потъваш в плаващия пясък. Един открива път, пък той се срутва на следващия ден. Друг говори сума ти време срещу ГЕРБ, пък сега най-модната градска мълва е дали няма да си сътрудничат ГЕРБ и БСП в следващия парламент. Трети събира партийни застъпници и го нарича гражданско наблюдение. Народът ще разпознае всичко, ако види лицемерие. Позволявам си един съвет към участниците – по-малко игра!Хората не са толкова глупави и има много източници на информация“, каза Първан Симеонов.
Той сподели още: „Не е имало тежка подмяна на народната воля. Имало е машинации, но чак подмяна – не.  Няма и сега да има.“

Като продължение на темата за лицемерието на политиците Славкова подчерта, че досега често сме ставали свидетели на клетви кой с кого няма да се коалира, но после се правят отстъпки в името на нещо.
„По-интересно е не колко политически сили ще влязат в парламента, а какви коалиции са възможни. Ако ГЕРБ спечели, всички ли ще се обединят срещу ГЕРБ?“, попита тя.
Не изключвам никакви варианти, подчерта специално Славкова.
Не изключвам и вариант, при който ГЕРБ и БСП да се сбият в контекста на коронавируса и да омаломощят останалите политически играчи, допълни тя.

„Имам чувството, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат нулев тур за президентските“, каза Първан Симеонов.
По думите му има голямо поле за маневриране и „най-вероятно ще видим неща, които няма да се харесат много на народа.“

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram