Радев е бил контактен със заразения с Ковид-19 шеф на ВВС, от „Дондуков“ 2 отрекоха

Президентът Румен Радев е бил контактен със заразения с Ковид-19 шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров.

Новината дойде от Министерството на отбрана.

Това е причината внезапно да бъде прекратено посещението му в Естония.

От президентството обаче отрекоха.

„Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен“, съобщиха от прессекретариата на Радев в отговор на запитвания от медиите.

Президентът на България Румен Радев е бил контактен с болен от COVID-19 човек, обяви по-рано през деня президентът на Естония Керсти Калюлайд в профила си във Facebook.

Тя посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря, планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”. 

Президентът на България Румен Радев прекъсна посещението си в Естония, защото преди отпътуването си за балтийската република е бил в контакт със заразен с COVID-19, написа пък руската агенция Интерфакс.

Радев пристигна в Естония в понеделник, 19 октомври за участие в срещата на Инициатива „Три морета“, обединяваща 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Във вторник трябваше да се състои церемонията за началото на неговото официално посещение в Естония, но в понеделник вечерта стана ясно, че преди да излети за Естония той е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщи днес, 20 октомври, пресслужбата на президента на Естония, цитира Интерфакс.

След информацията за ситуацията с Радев са били предприети всички мерки за сигурност и по отношение на българската делегация, която е била изолирана в хотела си.

Радев не присъства в понеделник и на вечерята на Инициативата „Три морета“ в Талин.

По-рано днес пресслужбата на българския президент съобщи друго: „Президентите на България и Естония Румен Радев и Керсти Калюлайд проведоха днес телефонен разговор. Предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.“

От пресслужбата на държавния глава не съобщиха, че Радев е бил контактен с ковид-заразен. А информацията от едно дълго и олбъркано изречение не дава яснота по въпроса.

В петък в деня на ВВС президентът бе на празника на летците заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, където ги посрещна ген. Петров. Двамата са си направили PCR тестове още в понеделник. Тогава е станало ясно, че ген. Петров и носител на ковид-зараза. От днес и министърът на отбраната Красимир Каракачанов е в самоизалация, заради същия контакт.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram