От януари не ни очаква нищо добро, каза енергийният експерт Еленко Божков


От януари не ни очаква нищо добро. Най-малкото повишение на цената на топлинната енергия ще бъде поне около 20%. Това каза енергийният експерт Еленко Божков в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му при електрическата енергия за бита има възможност увеличението да бъде ограничено в рамките на 2 до 3% заради повишаването на цената на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство. „Но как ще подходи КЕВР е друг въпрос, защото те и без това не си вършат работата като хората“, добави той и подчерта, че КЕВР е трябвала да изпълни още 2018 г. препоръките на Европейската банка за инвестиции и развитие, която е изготвила програма за преминаване към свободния пазар.

Според Божков около 34% от българското население е енергийно бедно, но това не е идентифицирано. „Това е работа на Министерството на труда и социалната политика“, посочи той.

По думите му една от мерките, която може да намали цената на природния газ за страната ни, е доставката на азерския газ, за който имаме договор. Същото се отнася и за цената на електрическата енергия и това може да стане чрез АЕЦ „Козлодуй“. „1 милиард веднага могат да се дадат или предвидят за период до март месец следващата година, така че да се подпомогне бизнеса“, обясни Божков.

Според експерта Васко Начев причините за енергийната криза в европейски мащаб се коренят пет години назад и това е свръхамбициозната идея на Европа за превръщане в зелен континент. „Зад този параван стават всички идиотизми, които ни доведоха до днешния ден. Имаме форсмажорна ситуация. В такава ситуация всяка държава действа по най-оптималния за нея вариант“, каза той.

Начев посочи, че ако сега страната ни внесе Плана за възстановяване и развитие и изпълним всички условия по зелената сделка, ще получим 1,6 милиарда до края на годината, а в същото време ние трябва да платим 5,2 милиарда за въглеродни емисии.

Според експерта макар и малко, намаление на цените може да се постигне чрез премахване на такса „Задължение към обществото“. Трябва да се въведе и мораториум върху емисиите, което би извадило спекулантите. „Трябва веднага да се сменят ръководствата на всички държавни енергийни дружества и задължително на енергийната борса“, категоричен бе Начев./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram