Ваксини има, създадена е необходима организация за поставянето им


Ваксини има, създадена е цялата необходима организация за поставянето им, остава хората да бъдат убедени да го направят. Ваксината ни предпазва от това да не боледуваме тежко и да не умрем. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той отбеляза, че близо 5,5 милиарда души са ваксинирани в световен мащаб и това по думите му е достатъчно доказателства за това, че ваксините нямат тежки последици.

По думите му сегашните ограничителни мерки са били обсъдени с много широк кръг експерти и те са минимумът. Колкото по-стриктно спазваме тези мерки и се държим отговорно, толкова по-кратък ще е срокът им. „Дори само възрастните хора да се ваксинират масово, тези над 60-годишна възраст, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там“, добави той.

По думите му училищата представляват риск от епидемична гледна точка, но загубите от неприсъственото обучение не могат да бъдат компенсирани. „Ще направя всичко възможно присъственото обучение да си остане присъствено, освен ако не навлезем в тъмночервената зона“, категоричен бе той.

Д-р Кацаров обясни, че е привърженик на доброволната ваксинация, но е възможно скоро да започне обсъждане за задължително ваксиниране на определени групи хора с цел повишаване на сигурността им, като например социалните работници.

По думите на здравния министър има политически опит за саботиране на откриването на Ковид зони. „Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински ДКЦ-та да сключват договори за Ковид зони. Цената на изборите не си струва. Губещи са и пациентите, и лекарите в общинските центрове“, каза той. Разкриването на Ковид зони дава допълнително финансиране на тези центрове, и то в много сериозен размер, посочи Кацаров./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram