От днес започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 2 април

От днес (8 февруари) партиите и коалициите, които искат да участват в надпреварата за гласовете на избирателите на 2 април, могат да подават документи в Централната избирателна комисия (ЦИК). Те ще имат точно една седмица, за да се регистрират като срокът изтича на 15 февруари.

Първи днес подадоха документи в ЦИК от „Българско национално обединение“ (БНО) – формацията, която на изборите през 2021 г. стана мандатоносител на партията на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков. Председателят на БНО Георги Георгиев заяви пред журналисти, че партията ще се яви самостоятелно на изборите и изрази надежда, че партията му ще обърка сметките на останалите формации, защото на хората вече им е омръзнало да идват всякакви месии и да се случва едно и също.

Условията, обобщени в решението на ЦИК, са наименованието или абревиатурата на партия или коалиция да не съвпада с друга регистрирана. Освен това всеки участник в парламентарните избори трябва да преведе по 2500 лв. по банков път на комисията, като средствата ще бъдат възстановени, ако дадена партия и коалиция е получила поне 1% от действителните гласове на изборите. Партиите и коалициите трябва да дадат и списък с имена и подписи на поне 2500 техни поддръжници. Подписи вече могат да се събират както на хартия, така и чрез електронен подпис. Възможността гражданите да заявяват подкрепа за явяването на политическите сили на избори чрез квалифициран електронен подпис бе приета от 45-ото Народно събрание.

До края на февруари трябва да станат известни и кандидат-депутатите от всички партии и коалиции. На 1 март ЦИК ще определи с жребии какви номера в изборните бюлетини ще има всяка от партиите и коалициите. На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. се регистрираха 28 партии и коалиции.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram