Доброволчеството е заразително сред младите в Казанлък

Сред младите хора се забелязва тенденция на нарастване популярността и значението да бъдеш доброволец, пише в Общински план за младежта за 2023 г., който отразява благотворната тенденция от миналата година.

В мониторинга се отчита още, че все повече млади хора участват като доброволци в различни младежки организации, организиране на събития, провеждане на благотворителни инициативи и други.
През последните години доброволци от доброволно формирование „Доброволна аварийно-спасителна група – гр. Казанлък“ активно участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последиците от тях, в случай на възникнало бедствие.

Към настоящият момент членовете на доброволно формирование „Доброволно аварийно-спасителна група – гр. Казанлък“ наброяват 30 души, които подпомагат дейността на пожарникарите в спасителни акции.
Посредством своите действия доброволците допринасят за събуждане на доброволческия
дух и подбуждат все повече млади хора към дейности от такъв тип характер.
Доброволно формирование „Аварийно-спасителна група – гр. Казанлък“ участваха в
ликвидиране на пожара през месец юли миналата година, разразил се в местностите „Старите лозя“ и „Каркос“.
Доброволци от ДФ на Община Казанлък взеха участие в Национално учение на доброволните формирования в България, състояло се в Брацигово.
Доброволно формирование „Аварийно-спасителна група“ участва в първото по рода си национално състезание за доброволни формирования в Бяла, където завоюваха трето място в колективните дисциплини: „Пренасяне на пострадал с носилка“, „Построяване на смесена водопроводна шлангова линия“ и щафета „Построяване на дига“.
В същото състезание в индивидуалната дисциплина „Гасене на тава с прахов пожарогасител“ доброволците на Казанлък се класираха на второ място.
Община Казанлък бе домакин на първото национално състезание за млади доброволци в България. Младежи на възраст между 16 и 18 години представиха Община Казанлък, като завоюваха третото място в състезанието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram