НС обеща на Украйна оръжие, ядрена сделка и подкрепа за НАТО

В Народното събрание се оформи мнозинство на проукраинска основа.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски очерта отново силното политическо разделене в страната. В парламента раздорите около Украйна започнаха още от сутринта. Причината бяха поредица от законодателни предложения, свързани с воюващата страна, които бяха подкрепени от своеобразна проукраинска коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Очевидно идеята на политическите сили беше предложенията да бъдат приети точно в деня на визитата. Това доведе до жестоки схватки с БСП и „Възраждате“, които, както винаги, бяха на позиции в защита на руските интереси.

ОРЪЖИЕ

Най-напред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН прокараха решение за обновяване на военновременните запаси на министерството на отбраната. То беше внесено от Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС). Във въпросните запаси влизат оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като те следва да бъдат заменени с новопроизведени такива. В тази връзка, правителството ще трябва да предоговори сроковете и количествата в договора, сключен между военното министерство и оръжейния производител ВМЗ Сопот.

„Възраждане“ и БСП се противопоставиха с аргумента, че досегашните ни наличности от боеприпаси ще бъдат изпратени на украинската армия и нашите войници ще се окажат без снаряди в случай на война. От десницата, на свой ред, ги обвиниха, че със съпротивата си защитават интересите на Русия и на фирмите за утилизация, които обработват боеприпасите с изтичаща годност.

ЕНЕРГЕТИКА

След това беше прието предложението българският енергиен министър да започне преговори с Киев за продажбата на оборудването за неосъществения ядрен проект „Белене“. В решението е записано, че преговорите следва да започнат в 30-дневен срок от влизането му в сила. Продажната цена следва да бъде не по-ниска от това, което българската държава е платила на Русия, а именно 601 617 133 евро или 1 176 660 837 лв. Отменя се старото решение на парламента от 2018 г., с което се възобновяваше търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор.

Идеята дойде от герберите, както те изрично изтъкнаха, и беше подкрепена от ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Трите формации смятат, че проектът „Белене“ е свършен и сделката с Украйна е единствената възможност да се реализира оборудването, а не да се нареже на скрап. И тук левицата и националистите бяха твърдо против, като обвиниха евроатлантическото мнозинство, че предава националните интереси.

ИНТЕГРАЦИЯ

Сега започва обсъждането на декларация в подкрепа на бъдещото членство на Украйна в НАТО. И тук вносители бяха Борисов, Пеевски, Христо Иванов и други водещи политически фигури от проукраинското мнозинство, като тук се включи и ИТН. Те осъдиха руската агресия срещу Украйна и подкрепиха нейния суверенитет и териториална цялост, както и евроатлантическото й бъдеще. В декларацията се призовават българските държавни институции да продължат с политическата, военната, военно-техническата, финансовата и хуманитарна помощ на страната, както и да подкрепят кандидатурата й за членство в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса този месец във Вилнюс.

НАСТРОЕНИЯ

Първият, който коментира визитата на Зеленски у нас, беше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Вчера и по-рано днес депутатите се въздържаха да говорят за това от съображения за сигурността на украинския президент.

„Това, което се вижда е, че България застава зад Украйна. Ние не сме периферията, не сме троянския кон, а сме значим партньор, на който Украйна разчита“, коментира Петков. Според него визитата показва, че „сме значим фактор в Европа“. 

Петков за пореден път опроверга тиражираните слухове, че български граждани ще бъдат изпращани на фронта в Украйна. „По никакъв начин никакви български граждани няма да се изпращат в Украйна за каквото и да било, така че не вярвайте“, подчерта Петков.

Източник: segabg.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram