Министър Славов: Решението за предсрочното освобождаване на Иван Гешев може да бъде взето още днес

Във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор Гешев, във връзка с откритата процедура, на която се обсъжда предложението за предсрочното му освобождаване. От членовете на ВСС зависи дали тези материали ще бъдат допуснати. Ако не бъдат допуснати, е възможно решение да има още днес, заяви правосъдният министър Атанас Славов на влизане за заседанието. 

„Днес ще бъде изслушан заместникът на главния прокурор Машева. Ще бъдат обсъдени нови доказателствени искания на Гешев и от членовете на ВСС зависи дали те ще бъдат допуснати или не. Ако не бъдат допуснати, защото се счете за неоснователни, в рамките на днешния ден, би следвало да приключим процедурата. Не мога да коментирам защитната тактика на Гешев. Важното е, че членовете на ВСС действат оперативно. От мен зависи процедурата да върви“, каза Славов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов отговори на твърдение на Гешев от почивните дни, в което главният прокурор говори за „сили на мрака“.


Процедурата върви така, както е записана в закона и вътрешните правила. Процедурата ще приключи тогава, когато са изчерпани всички доказателствени искания и членовете са обсъдили и са готови да вземат решение“.

„По повод едно образцово изказване през уикенда, държа да кажа, че ако има „сили на мрака“ в съдебната система, работа на ВСС е да им противостои“, подчерта Славов по повод изявление на главния прокурор.

През БГНЕС Гешев заявява: „Силите на мрака“, както аз ги наричам, имат за своя основна цел – чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО“

„Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законно упражняваните си права, както е недопустимо депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна. България трябва да не допусне формите на политическо насилие да стават обичайни за нашия политически процес. Това е въпрос на запазване на демократичните ценности“,  коментира още новият правосъден министър Атанас Славов преди заседанието на ВСС, което разглежда исканията за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че днес ще бъде изслушан още един свидетел. „Надявам се последен. Това е заместникът на главния прокурор, г-жа Машева. Ще бъдат обсъдени нови доказателствени искания на г-н Гешев. От членовете на ВСС зависи дали те ще бъдат допуснати или не. Ако не бъдат допуснати, би трябвало процедурата би следвало да приключи в рамките на деня“, добави министърът. 

Той коментира и случаят с осуетената от мъже с тениски на „Възраждане” и прожекция на филм в кино „Одеон“. „Има проверка на всички органи, които имат правомощия по случая. Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законово упражняваните си права. Така, както е недопустимо депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна. България не трябва да допусне формите на политическо насилие да станат обичайни за нашия политически процес. Това е въпрос на запазване на демократичните ценности“, посочи правосъдният министър.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram