Лъчезар Богданов: Намаляването на ДДС на хляба ще има много слаб ефект

Целта на фискалната политика на управлението трябва да бъде вкарване на бюджета в граници на икономика, която расте и може да си позволи свиване на бюджетния дефицит. Това каза главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Именно това е и едно от условията за влизане в еврозоната – свиване на бюджетния дефицит под 3%, посочи той. „Това е възможно, но трябват определени мерки. Можем допълнителните разходи за определени социални цели да финансираме със съкращаване на други разходи. Имаме една растяща икономика, имаме рекордно ниска безработица и няма никакво основание България да има над 4% дефицит“, подчерта той.

По думите му намаляването на ДДС на хляба е мярка, която ще има много слаб ефект. „Тези 20%, дори да влязат в джоба на потребителите, това ще означава около 2 лева по-нисък разход в семейния им бюджет. Те обаче предизвикват огромен дебат. Всеки трябва да си направи сметка дали тези 2 лева са им приоритет и дали те не искат да имат по-добри работни места, повече инвестиции в техния град“, посочи Богданов.

Ако се случи актуализацията на бюджета, ще се вдигне общото ниво на бюджетните разходи. „Второто нещо е, че с този пакет се променят други закони. И третото е по-скоро политическа цел – казва се: ние едни пари ги местим от едно място на друго, но искаме санкция от парламента“, поясни икономистът.

Всичко това според него обаче може да се случи и без актуализация на бюджета. „Ако правителството и в момента успее да намери ресурс и резерви от разходи, които няма да бъдат извършени по други пера, и ги пренасочи. Така стана с КОВИД добавката за пенсионерите. Това може да се случи и без да е ангажиран парламента. Тези пари могат да се местят от едно министерство в друго – това е в правомощията на изпълнителната власт“, заяви Лъчезар Богданов.

Що се отнася до разходите за пенсии, те и в момента се финансират от други данъци, които са част от големия бюджет, посочи той. „Когато искате да похарчите повече за пенсии, за болнични и за други социални разходи към НОИ, има нужда от повече ресурс. Затова ще трябва от големия бюджет да има трансфер. В този актуализационен пакет има много малки промени тук и там в други закони и подозирам, че точно там ще е дебатът -за коя от всичките промени ще се събере мнозинство. Иначе няма как да стане математически. Няма как с едно гласуване да похарчите 1 милиард, но да не осигурите трансфер откъде ще дойдат парите“, каза икономистът.

Той припомни, че правителството е дошло със заявката за подобряване ефективността на работата на определени публични системи, но това така и не се е случило за половин година управление./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram