Александър Николов: Доставките на втечнен американски газ вече са факт


Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Той заяви, че е разбрал за изтеглянето на министрите по време на среща за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа. „Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено.

Част от митологията, че се спускат решения що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори със Слави Трифонов и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

Николов отказа да отговори директно дали министър-председателят Кирил Петков е разговарял с него и му е предлагал да остане на поста си. Въпреки това оценката на работата му за последните 6 месеца били положителна. Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на отделните министерства.

Към момента министерството продължава да функционира по начина, по който е работило в последните 6 месеца, категоричен бе Николов.

Относно коментарите в други медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи, след като „Газпром“ е ненадежден партньор. „Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Доставките на втечнен американски газ вече са факт, заяви министър Николов.

Междусистемната газова връзка с Гърция вече е изградена и със съдействието на ЕК за регулаторните изисквания процедурата ще може да бъде ускорена максимално и ще може да има и търговска експлоатация. „Всички свързани органи, издаващи разрешителни, са запознати с плана за действие и мисля, че ще се справим с агресивните срокове“, заяви Николов./КРОСС/  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram