Николай Василев: Коалицията отиде прекалено далече в своя ляв популизъм


ИТН не е напуснала правителството заради пари. През последните 24 часа говорих с доста колеги и приятели, които от цялата реч на Слави не са запомнили това, което той каза бюджета, дълга, дефицита, а това, което не се казва – че ИТН е напуснала заради пари. Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ и кандидат за премиер на „Има такъв народ“ Николай Василев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Според него коалицията е можела да се разпадне по-рано заради характера на партиите в нея.

По думите му коалицията е отишла прекалено далече в своя ляв популизъм. „Несъгласието с популистката, разхитителна бюджетна политика на държавата е една от основните причини Слави да напусне коалицията. Оказа се, че Слави е един от най-големите десни реформатори в държавата“, допълни Василев.

Актуализациите на бюджета и щедрите харчове не водят държавата в правилната икономическа посока, категоричен бе той. „Най-лесното е държава да взема дългове и да ги харчи за каквото й падне, а после бъдещи управляващи да се оправят“, коментира Василев относно заложеният в актуализацията на бюджета 10 млрд. дълг.

Според него почти без значение е дали актуализацията ще мине или не. В мерките няма нищо антиинфлационно, подчерта Василев.

„Сигурен съм, че парите за увеличение на пенсиите идват само от заеми и от Плана за възстановяване. Т.е. получаваме пари за ремонт на покрива и ги харчим за купон тази вечер“, обясни Василев./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram