Компрометирана е сигурността на ключа на изборните машини


/КРОСС/ Компрометирана е сигурността на ключа на изборните машини, софтуерът за броене на гласовете може да бъде манипулиран или подменен, предупредиха IT експерти. Те обясниха, че този път ЦИК носи цялата отговорност, тъй като за първи път комисията генерира ключа за сигурно зареждане на UEFI. Именно с този ключ се подписва програмата, която брои гласовете, казаха компютърните специалисти.

Припомнено бе, че при предишните избори имаше сериозни разправии на ЦИК с фирмата доставчик на машините „Сиела норма“ за въпросния ключ. Откакто се гласува с машини „Сиела“ генерираше UEFI ключа и го предаваше на флашка в ЦИК.

Сега ЦИК държи пълен контрол върху софтуера на машините. Ключът за сигурно зареждане на UEFI гарантира сигурността срещу опити за подмяна на софтуера за броене на гласовете, но който разполага с него може да прави всичко. Без да е подписан с този ключ на машините за гласуване не може да се инсталира софтуер. „Труд“ попита членове на ЦИК кой и как е генерирал ключа, както и къде се съхранява. Емил Войнов обясни, че била сформирана специална комисия, в която имало представители на всички партии в комисията, а компютърни експерти генерирали самия ключ. Войнов отказа да съобщи къде се съхранява флашката. Негови колеги, които помолиха да не бъдат цитирани имената им разказаха, че външните IT експерти, с които ЦИК сключи граждански договори са генерирали ключа в присъствие на членове на ЦИК.

След това две-три флашки с него били заключени в касата на председателката на ЦИК Камелия Нейкова. Информатици са категорични, че няма никаква гаранция, че външните IT експерти, помагали сърцато на ЦИК не са презаписали въпросния ключ.

Коментираха и че е много лесно след като имаш този ключ да манипулираш софтуера на машините. „Това става с една клавиатура и ползване на USB порт. Единственото неудобството е, че трябва да се „обходят“ едно по едно устройствата след като бъдат доставени по секции“, поясниха спецове, запознати с машините за гласуване. Според тях няма никакъв проблем, ако притежаваш ключа да презапишеш програмата за броене на гласове или да я промениш, коментираха IT-та, които изразиха недоумение от това, че ЦИК са позволили толкова хора на практика да имат достъп до най-важния ключ.

„Ето затова не е добре да се гласува с машини. Машинното гласуване доведе до срив в доверието към изборния процес. Когато няма доверие в изборните резултати, няма значение какви са самите резултати“, коментира пред „Труд“ проф. Михаил Константинов.

Източник: trud.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram