Гърция затяга и ограниченията за неваксинирани, и контрола

Гръцката полиция започва от днес да проверява граждани и бизнеса на случаен принцип с надеждата това да ограничи разпространението на коронавируса. Също така от днес неваксинираните ще трябва да показват резултат от отрицателен бърз или PCR тест, за да влизат в банки, държавни учреждения, магазини за търговия на дребно, някои развлекателни обекти и фризьорски салони. Изключение се прави за супермаркети, бакалии и храмове.

И в частния, и в държавния сектор ще се изисква от неваксинираните служители да си правят един или два теста седмично. Здравното министерство обясни, че неваксинираните са изложени на „много по-голям риск“ и това оправдава ограниченията. Осем хиляди служители на реда и 400 други представители на властта ще участват в проверките.

Обекти, които вече са нарушавали разпоредбите, ще бъдат приоритизирани за проверки. Повторното нарушение може да доведе до глоба от 5000 евро и двуседмично затваряне. Контролът в Гърция и сега се смята за строг. Само в сряда бяха изданени глоби на стойност 147 хил. евро за общо 343 нарушения на действащи мерки (от липса на маска до струпвания в магазини и наруения на карантини или допускане на клиенти без сертификати, където те се изискват), при десетки хиляди инспекции на полицията. Страната обаче търси изход от влошената епидемична обстановка.

Нови рекорди

Гърция опитва да упражнява строг контрол за спазване на мерките. Силно зависимата от туризъм държава първо бе критикувана заради много строги ограничения, ударили икономиката, без да спрат коронавируса. По-късно, това лято, с появата на варианта „Делта“ заразените рязко се увеличиха, но не и починалите. Тази тенденция се запазва засега. Докато вчера страната отчете абсолютния си рекорд – 6909 новозаразени (четвърта пикова стойност само за седмица) – починалите бяха едва 48. Интубираните засега са едва 450 души, от които 84 са неваксинирани или само с една доза. Починалите за 16.2 хил. за сравнение в България, чието население е с над една трета по-малко, жертвите на COVID-19 надхвърлят 24.7 хил. души. Най-тежка е ситуацията в Северна и Централна Гърция – в някои райони са запълнени всички интензивни легла. Подобно на София, и в Атина кабинетът работи за увеличаване на интензивните легла.

Опит да се увеличат ваксинираните

Ваксинираните в Гърция са много повече от тези в България – 60.5% от населението. Дори този дял обаче е под средните за ЕС 64.7 на сто от всички граждани и далеч от прага от 80-90%, който според учени би бил нужен за справяне с „Делта“. В същия момент се увеличават и заразените (но доста по-бавно – хоспитализираните и починалите) в западноевропейските държави, до които гръцките ваксинационни показатели са по-близки. Атина търси начини да ускори ваксинирането.

Според здравния министър Танос Плеврис скоро ще започне и кампания с изпращане на писма и текстови съобщения, за да се призоват жителите да се имунизират. Насред резкия скок на заразените Светият синод отново се включи към призивите всички да се ваксинират – и духовенството, и миряните. Едва през лятото Църквата на Гърция недвусмислено се ангажира с призивите на премиера Кириакос Мицотакис да застане зад ваксинационната кампания; преди това много свещеници участваха в митинги срещу ваксините, а синодът бе предпазлив./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram