Ива Христова съветва да се изчака с локдауна, случаите слизат надолу


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви, че трябва да се изчака още известно време преди да се реши да продължи частичният локдаун или да се въведе по-пълен. В България, без да имаме тежки мерки, успяхме да минем добре през пандемията до момента, каза тя пред Нова телевизия.

Тя добави, че броят на продължаващ спад случаите, заразени от COVID-19 следва нашето поведение, ограничение на нашето поведение. Намаляването на случаите е следствие на зелените сертификати. Докато действат мерките, случаите ще намаляват, но не е късно да се повишават, ако спрем да спазваме меркитe, изтъкна професор Ива Христова.

Тя очаква бавно и постепенно случаите да слизат надолу при спазване на мерките, което е една хубава тенденция.

Проф. Христова посочи, че делта вариантът се опитва да се наложи и ще вдигне с 10% броят на заболелите. Към момента не знаем много за него, но дано не успеем да научим твърде много. Делта+ е регистриран в много страни, като той започва да измества другите под варианти. Трябва да спазваме мерките, защото вирусът няма намерение да си отива, а да развива още мутации, обясни проф. Христова. В Бургас, Варна, София, Благоевград, Кюстендил има заразени с делта+ вариантът. По думите на проф. Христова има едно ниво на разумност и на спазване на мерките. Тестовете за децата се реши да бъдат със слюнка и аз не мисля, че при взимане на носен секрет да е имало някакъв проблем, когато подрастващите са боледували, подчерта тя.

Във времето на пандемия трябва да има филтър и да се спре болните да не влизат в училище и да не разпространяват заразата. Антигенните тестове са с добра чувствителност и специфичност, но винаги има компромис и премерен риск, но тъй като тази ситуация няма да свърши след месец, трябва да успеем да се движим по ръба на баланса, допълни проф. Христова. Тя увери, че щадящите тестове за учениците са добри и могат да спрат разпространението на коронавируса в училищата. За целите на образованието тестовете ще бъдат достатъчни, констатира проф. Ива Христова.

Според нея не може да се разчита само на едно здравословно хранене срещу пандемията. „Представете си лекарите, които са в ковид отделенията. Те имат ли избор освен да носят маски и скафандри. Ако маските не помагаха, лекарите щяха да си ходят свободно сред болните. Маската предпазва дълго, но нямаме съществено друго средство, което се предпазим“, завърши интервюто си проф. Ива Христова./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram