И след балотажа няма избран председател на СОС

Столичният общински съвет (СОС) с пореден опит за избор на председател. Заседанието започна с проверка за присъствие, а изборът на председател е единствената точка в дневния ред.

Заседанието има кворум.

Грета Стефанова уточни, че на всяко заседание се води протокол. Тя даде думата на Полина Витанова от ОИК, която връчи удостоверението за общински съветник на Румен Стенли Александров от ГЕРБ, който се закле и подписа клетвен лист. Той влиза на мястото на подалия оставка миналата седмица Любомир Минчев.

От групата на ПП-ДБ, Спаси София издигнаха кандидатурата на Цветомир Петров за председател на СОС, заяви Цветелина Симеонова – Заркин. Другите двама кандидати са: От БСП Диана Тонова, а от „Има такъв народ“ – Пламен Данаилов.

Карлос Контрера от ВМРО предложи 30 мин. почивка и след нея с кмета Васил Терзиев да се направят консултации. „Най-накрая да седнем и да свършим някаква работа, щото с бюлетинките ще си гласуваме яко“, каза още той.

Васил Бонев от Спаси София предложи след пъви тур да се съберат и да направят конслутации за ибор на председател на СОС.

Общинските съветници излязоха в 30 минутна почивка. След нея те гласуваха.

Гласували са 39 общински съветници,има  3 невалидни бюлетини. Двама кандидати са получили повече гласуве –  Дияна Тонова (9 гласа) и Цветомир Петров (23 гласа) и те отиват на втори тур. Избран е този, който поличи повече от половината на всички общиснки съветници.

Столичният общински съвет ще направи пореден опит за избор на председател

Председателят на комисията Копаранов заяви- след второто гласуване 37 гласували,  Диана Тонова получи 9  гласа, а Цветомир Петров 26  гласа, 3 недействителни бюлетини.

Васил Терзиев взе думата и каза, че колкото и да ги е страх, че ще ги обвинят в сглобки, заварки и сватби, най-големият им страх би трябвало да е, че проблемите продължават да се трупат.  „Като говорим за този бял дим, нека да го видим. Нека да потърсим възможността и да се обединим около една фигура и да имаме работещ общински съвет. Поканата е към всички партии, нека в следващия час да се видим и да вземем решение“, призова Терзиев. По думите му все пак трябва да се намери формулата и въпреки политическите различия – да зароботи СОС. „Нека да сме мъдри днес и да стигнем до някакво решение“, каза той.

Контрера също предложи да има почивка до 13:30 след което да продължат работата си.  Предложението бе гласувано и прието.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram