Днес, 25.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За председател на Демократическата партия в СДС – Казанлък бе избран Здравко Христозов.

1997 – За председател на общинската организация на БЗНС бе избран Стефан Димитров.

1997 – 33-годишният Е. Цв. застреля в този ден с пистолет 40-годишния П. В., и двамата от Казанлък.

1998 – Изключително впечатление с облеклото си направи на маскарадните игри в Перник кукерската група от с. Дунавци – червени елеци, облечени на голо в януарския студ.

1999 – На първото си заседание Управителният съвет на Фондация „Хаджи Димитър“, със седалище Казанлък, се обедини около идеята тържествата на връх Бузлуджа да станат национални. В интервю Кети Граматикова, депутат, председател на УС на фондация „Хаджи Димитър“, разясни за слушателите целите, задачите, уставните положения и дейността на фондацията.

1999 – Регионалното звено за борба с организираната престъпност залови по жалба на пациенти двама хирурзи от казанлъшката болница при получаване на подкуп – д-р В.В. и д-р П.К.

1999 – От тази дата радио „Вис виталис“ започна да излъчва по договор в определени часове емисии новини на Би Би Си на български език директно от Лондон.

2002 – Група почитатели на Владимир Висоцки се събраха на рождения му ден – 25 януари, в бистро „Старата любов“ и заедно с групата за руски песни „Грамофон“ почетоха 64-тата годишнина от рождението му.

2005 – Началникът на Главния щаб на сухопътните войски ген. лейт. Златан Стойков заяви в интервю за „Вис виталис“, че по-голямата част от личния състав на Пета механизирана Шипченска бригада, наследник на Пета танкова бригада, след дислоцирането й ще остане в Казанлък – в подразделението, което ще бъде преместено от Карлово – 61-ва механизирана бригада.

2006 – Вечер на Владимир Висоцки, по случай рождения му ден, организира Народно читалище „Искра“. Незабравими песни на Висоцки представи казанлъшката група  „Грамофон“.

2007 – Предгаровият площад в град Казанлък прие в този ден името площад “Европа”. Това предложение на председателя на Общинския съвет Васил Самарски бе гласувано от общинските съветници. Те одобриха още две предложения на Самарски по повод приемането на България в ЕС: в центъра на всяко населено място в община Казанлък да бъдат издигнати българското и европейското знаме. Общинските съветници допълниха предложението с решението – българското и европейското знаме да се развеят и на всички входни артерии на гр. Казанлък. Другото, възприето от ОбС, предложение на Самарски бе в Казанлък да бъде създаден Европейски информационен център.

2008 – Казанлък бе първият град, след големите София, Варна и Пловдив, в който се сформира гражданска група към сдружение «Граждани за Рила» против незаконните действия срещу българската природа.

2011 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази посещението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов в с. Кънчево, където той засвидетелства подкрепата на държавата към многодетното семейство на Цанка и Иван Палови и връчи 2000 лв. – дарение на 16-членното семейство с 13 деца, както и  2 компютъра, телевизор, мобилен телефон, играчки и книги. На семейството бяха връчени още: дарения от по 350 лева от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал и 500 лева от народните представители от ГЕРБ в Старозагорска област. 

2012 – В МБАЛ – Казанлък започна подмяна на асансьорите. Първият асансьор, който бе подменен по спешност, бе проблемният подемник към хемодиализата. 40 хиляди лева бе цената на новия асансьор. Сумата дари фирмата, експлоатираща ветрогенераторния парк край Бузлуджа.

2013 – „Казанлъчани са изключително добри хора и обичат да помагат“, – каза в репортаж на Деница Цонева 21-годишният Стоян от с. Безмер. Пеещият в центъра на Казанлък младеж, с бутафорен микрофон в ръка и кутия за помощи, събираше пари за лечението на болния си баща.

2013 – Казанлъшката поетеса Анка Дженкова  бе отличена с първа награда в конкурса „Когато хората пораснаха”, организиран от Марсианското общество в България. От всичките 40 творби, номинирани в категория „Поезия”, най-добро бе стихотворението на Дженкова „Да помечтаем за Марс”.

2016 – В парламента влиза като депутат досегашният зам.-областен управител Маноил Манев Той влиза в групата на ГЕРБ на мястото на напусналия Народното събрание Димитър Желев, който приел покана да стане зам.кмет на Раднево.

2017 – Млад шофьор, с книжка от 6 месеца, причини катастрофата, като уби работник и рани друг близо до предприятие. Няколко души слизат от автобус, за да отидат на работа. В този момент върху тях връхлита „Ауди“, което убива на място 48-годишен мъж и чупи краката на жена. Инцидентът стана на пътя Казанлък – Овощник. Хората отивали на работа в предприятието „Томи Шоу козметикс“.

 „Аудито“ спира на повече от 100 метра от инцидента в крайпътна канавка.  Било е управлявано от млад шофьор от с. Кънчево, с две нарушения на пътя.

2018 – В защита на Национален парк Пирин имаше протести в 17 града в България и 11 в чужбина, включително в Казанлък. Екоактивистите бяха предизвикани от приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет, свързано с парка, даващо зелена светлина за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин.

2018 – Нападение и грабеж на таксиметров шофьор са били извършени в тази нощ, на пътя Казанлък – Стара Загора. Шофьорът е от казанлъшкото село Горно Черковище. Четирима младежи наемат таксито му от селото и потеглят за Стара Загора.

2018 – В района на село Змейово те заплашват мъжа с нож и му нанасят удари. Водачът губи управление над автомобила и се блъска в посока на движението. Пътниците му отнемат мобилния телефон, парите с които е разполагал и бягат от местопрестъплението. Преминаващ шофьор подава сигнал към диспечер на таксиметровата фирма за катастрофирала кола.

2018 – От Казанлък тръгват няколко автомобила, за да помогнат на своя колега, като известяват и органите на реда. Сигналът е подаден 20 минути след полунощ, съобщиха от полицията. На място са установени блъснат в мантинелата таксиметров автомобил „Шкода Фабия“ и 45-годишния му водач. Същият е заявил, че от с. Горно Черковище, общ. Казанлък, поясняват от полицията в областния град. Качил е четири лица, които са поискали да ги закара в Стара Загора. По пътя, след като са го заплашили с нож, лицата са му отнели сумата от 180 лева и мобилен телефон и са избягали. От проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия са установени извършителите на престъплението – четирима младежи на възраст между 15 и 17 г. Същите са задържани за срок до 24 часа във Второ РУ – Стара Загора. Образувано е досъдебно производство по чл.198, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.Тест е установил, че младежите са употребили наркотични вещества.

2019 – 14-годишният Божидар, който беше ударен от волтова дъга на гарата в село Калинитово при опит да си направи селфи, е починал. 12 дни след инцидента лекарите не са успели да го спасят, въпреки двете операции. Момчето и още две деца вървели пеш два километра от Стара Загора до гарата специално, за да си направят селфи. Първи на един от вагоните се качил Божидар, но бил поразен от волтова дъга. Свидетели на случилото се станали другите деца, които започнали да викат за помощ, чули са ги хора от селото, които подали сигнал на телефон 112. За живота на Божидар първо се бориха в болницата в Стара Загора, а след това беше транспортиран в Пловдив.

2020 – Кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, присъства на представянето на филма „Дамасцена-Преходът“ в Истанбул. Представянето беше уважено от много българи, живеещи в Турция. Присъства и Посланикът на РБ Надежда Нейнски, както и бившият турски премиер Месут Йълмаз. Вчера, вечерта, филмът е бил представен и в гр. Бурса.

2021 – Ситна градушка падна в ранния следобед в николаевското село Елхово. Малките ледени топчета са били с големината на грах. Градушките са рядко природно явление по това време на годината.

2022 – Най-студената сутрин за месец януари в град Казанлък бе в този ден. Минус 13,2 градуса отчете  Метеорологичната станция в града. В 2:00 ч. бе измерена -12,9 градуса, а в 8:00 ч. сутринта температурите паднаха още малко. Част от Старата река замръзна вследствие студа. -17 градуса е показал термометърът на прохода Шипка.

2022 – 197 са децата в опасност от увреждане на физическото, психическото, моралното, интелектуалното и социалното развитие на територията на община Казанлък, това се посочва в доклад на администрацията. Според него 11 са малолетните, жертва на злоупотреба, насилие, експлоатация или всякакво друго нехуманно или унизително отношение или наказание във или извън семейството им. Данните за децата и учениците в риск са постъпили от документацията на училищата, ДГ, ДСП, ОЗД, МКБППМН, отдел „Образование”, РЗИ, РУО, ГРАО, Областни съвети по наркотични вещества, РПУ и други институции. От тях става ясно още, че 70 деца са без родителска грижа или родителите им са починали, неизвестни, лишени са от родителски права или родителските им права са ограничени, в т.ч. с родители в чужбина. Двама непълнолетни са регистрирани като извършители на насилие.

2022 – Сигнал за димящо междуетажно помещение във вход на 45 блок на казанлъшкия квартал „Изток“ е бил подаден малко след 16:30 днес на спешния телефон 112. Според сигнала пушакът излизал между първия и втория етаж. На място отзовалият се екип от огнеборци установил, че причината е запушен комин, а димът се процежда и през панелите на блока.

2023 – „9 години, 9 месеца и 9 дни работих в Дома-паметник на Бузлуджа и единственото ми желание беше да съхранявам и да архивирам това, което се бе случило и се случваше“, сподели ф.х. Бедрос Азинян на откриването на документалната фотоизложба „Строи се монумент“. Азинян е „виновникът“, който извади от архива стотиците снимки и диапозитиви и да ги представи на публиката. Изложбата бе открита в сряда вечерта сред приятели на автора, колеги и почитатели на фотодокументалистиката в Музея на фотографията в Казанлък.

Колекцията включва кадри и на покойния ф.х. Артин Азинян, и на Петьо Бакалов, който не успя да присъства на откриването поради заболяване. Фотосите са разположени в 25 пана и разказват хронологично за началото на строителството, неговия развой и функционирането на монумента до 1990 г. Фоторазказът съдържа и тематични пана като в тях се проследява изработването на мозайките във вътрешността на съоръжението, текстът в паметната капсула и поставянето й във фундамента на съоръжението, в чиито недра все още лежи, и други прелюбопитни моменти от историята на паметника.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram