Денков: Сантиментите към източните ни съседи ни пречат

„Два проблема ни пречат – липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи“. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум, предаде БНТ.

По думите му България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

„Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме, е, че има две основни пречки – съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти към източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно“, посочи той.

Премиерът каза още, че ще бъдат изградени два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“, както и ще бъдат затворени мините и централите в „Марица изток“.

„Само преди 4 години бизнес лидерите на целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите си, използвайки организацията на икономиката. Европейски и американски компании изнасяха производства в Китай, китайски фирми купуваха европейски и американски компании, всеки се опитваше да оптимизира производството, логистиката, услугите, по начин, който беше предначертан. Тези четири години изглеждат толкова далеч от сегашната перспектива – първо с пандемията, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът не е сигурно място за търговия. Всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се организира процесът“, посочи още Денков в словото си, цитирано от БГНЕС.

Надявам се да стигнем до ротация, коалиционно споразумение не се пише лесно, заяви пред медиите министър.-председателят акод. Николай Денков.

Той отговори така на въпроси, свързани с напрежението между ПП – ДБ и ГЕРБ – СДС – партиите, партньори във властта.

С Мария Габриел работим много добре, но и тя е подложена на сериозен натиск от страна на ГЕРБ, добави министър-председателят.

Акад. Николай Денков каза още, че предстои лидерска среща, но кога ще бъде тя, ще съобщат лидерите на партиите в управлението.

Служебното правителство нищо не е направило по Плана за възстановяване, заяви пред медиите министър-председателят акад. Николай Денков. Опитваме се да наваксаме за няколко седмици това, което не е свършено, каза той.

Акад. Денков каза, че никой от плановете, които се разглеждат, не предвижда отежняване на положението на хората от Маришкия басейн.

Проверяваме! Губят се няколко стотин милиона на БЕХ, каза още той, запитан за одържавяването на дивидента на държавните дружества.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram