БСП сезира КС за достъпа до телефоните на граждани под карантина

БСП внася искане до Конституционния съд, който да обяви за противоконституционни новите текстове, с които се разреши на МВР да следи гражданите, поставени под карантина, чрез мобилните им устройства. Представители на червената парламентарна група ще сезират КС в 12.30 ч днес, съобщиха от партийния пресцентър. 

Предложението за промени в Закона за електронните съобщения бе направено в противоречие с парламентарния правилник преди второто четене на закона и без предварително обществено обсъждане, твърдят от БСП.

Поправките, които бяха приети преди около месец, дават възможност на МВР да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Всъщност измененията са записани в Закона за извънредното положение, което бе въведено на 13 март, заради епидемията от коронавируса.

Новите текстове предвиждат телефонните и интернет оператори да са длъжни 6 месеца да пазят т. нар. трафични данни и във връзка с карантината, а не само за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. Мярката ще се прилага за всички, които отказват и не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение. Тя не е само за коронавируса и няма да приключи с извънредното положение заради COVID-19.

Премахването на съдебния контрол отваря широко вратите да полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните данни – кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде провеждаме разговорите си, как и къде се придвижваме“, коментира пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев, след като бяха приети промените. „Това са изключително чувствителни данни от личната ни сфера, които сега ще бъдат достъпни на всеки полицай, без да не налага той да доказва, че това е в интерес на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение“, смята адвокатът.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram