Горанов призна, че правителството няма план за излизане от кризата, 1,5 млрд. лева давали на хората

Ще имаме, когато разхлабим мерките, каза финансовият министър

Конкретният план за излизане от кризата ще дойде в мига, в който можем да си позволим да разхлабим достатъчно мерките, които са свързани с опазването на живота здравето на хората. Това каза финансовият министър Владислав Горанов. 

Така той отговори на обвиненията на лидерът на БСП Корнелия Нинова, която вчера на брифинг в парламента обяви, че правителството няма план, а работи на принципа „проба – грешка“. Червените настоявали за ясен план за извеждане на България от кризата и затова искали изслушване на премиера. 

Защо трябва да превръщаме днешния разговор в коментар на Корнелия Нинова, попита Горанов.

„Тя си спечели няколко минути слава, след като си направи изявлението в българския парламент, а ние трябва да продължим да работим“, добави той.

Попитан как другите държави дават безвъзмездни пари, а нашите управляващите предлагат заеми, финансовият министър отговори, че и у нас се отделяли средства, които били  безвъзмездни.

„1,5 млрд. лева даваме за запазването на заетостта. Как си представят хората безвъзмездните пари – да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да ги разхвърляме ли?“, попита той.

„Мярката 60/40 има за цел не да подпомага юридическите лица, а физическите, за да могат да съхранят дохода си. Затова предоставяме на работодателите тези 60%, като разчитаме и те в зависимост от своите възможности да добавят 40% за тяхна сметка“, заяви ковчежникът.

„По начина по който е устроен професионалният футбол в България, той става чрез търговски дружества. Те не могат да реализират своята дейност заради ограниченията на спортните мероприятия. Следвайки тази логика всички спортни клубове, които в момента не могат да упражняват своята дейност и да генерират приходи, биха могли да се възползват като всички други търговски дружества от възможностите, които дава постановлението за поддържане на заетост“, обясни той.

Разработихме и мярка за самотните родители, които не могат да полагат труд, има отворена схема за малки и средни предприятия, припомни финансовият министър. Нашите мерки, ако се сравнят като дял от БВП, ще са съпоставими с държавите от нашето ниво, отбеляза Владислав Горанов.

Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата, заяви Владислав Горанов. Според него трябва да се помисли и за семействата, чийто сумарен доход през кризата е под определен минимум. С колегите от МТСП работим постоянно върху различни и нови мерки, посочи Горанов, като потвърди, че става дума за хората, чиито заплати са намалени. Говорим за безвъзмездна помощ в рамките на социалната мрежа, в която и сега държавата работи, уточни той.

„Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност за безлихвените отсрочени кредити от Банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стоим добре в пандемичната криза“, заяви финансовият министър.

Карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време, прогнозира той. Надявам се да можем да разхлабим допълнително нещата, надявам се и да не се налага удължаване на извънредното положение след 13 май, изтъкна Горанов. 

Задължителното влизане в еврозоната е през чакалнята. Това ще стане, когато изпълним всички предварително уговорени критерии от лятото на 2018 г., посочи министърът на финансите. 

„Надявам се финалът да е в рамките на следващите няколко седмици. Не искам да избързвам с конкретна дата, имаме разговори и с ЕК, и с ЕЦБ. Сега е добър момент да направим тази стъпка“, каза още Владислав Горанов.

Флагман

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram