Тръмп: 20 щата са готови да премахнат ограниченията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че поне 20 американски щата, в които живее 40 на сто от населението на страната, са обявили готовност за незабавно премахване на санитарните ограничения, наложени заради коронавируса.

„20 щата, представляващи 40% от населението на САЩ, обявиха, че правят планове и се подготвят за безопасно възобновяване на икономическата активност в съвсем близко бъдеще. Те искат да се върнат на работа. Страната иска да се върне на работа“, каза на брифинг в Белия дом американският президент.

Тръмп обяви също, че САЩ спират издаването на „зелени карти”. Той обясни, че подобни мерки се предприемат поради негативните икономически последици от пандемията с коронавируса в страната. „Борбата срещу невидимия враг засегна работниците – милионите американци, които жертваха работата си, за да се борят с вируса и да спасят живота на нашите съграждани. Ние имаме задължение да върнем и запазим работните им места“, каза Тръмп. „За да защитя нашите работници, ще въведа временна забрана за имиграцията в САЩ за 60 дни, след което ще решим дали да удължим този срок в зависимост от икономическата ситуация”, заяви американският президент.

Координаторът на Белия дом за борба срещу разпространението на коронавируса Дебора Бъркс пък твърди, че в много големи американски градове, включително Ню Йорк, се наблюдава подобрение на епидемиологичната ситуация.  В същото време смъртните случаи от коронавируса в Съединените щати са се покачили с 2 751 през последните 24 часа, показват най-новите данни на университета Джон Хопкинс. САЩ е страната с най-много смъртни случаи в пандемията. Щатите са регистрирали повече от 800 000 потвърдени случаи на COVID-19 от началото на пандемията, според базирания в Балтимор университет, с 44 845 смъртни случая.

– 49-годишният протойерей Александър Агейкин, който бе сред приближените на руския патриарх Кирил почина от коронавирус, предава БГНЕС.

Агейкин, който бе предстоятел на Елоховския катедрален храм „Богоявление“, бе настанен в болница с висока температура през Страстната седмица. На Великден той изпадна в кома. От Московска патриаршия потвърдиха информацията и уточниха, че Александър Агейкин е бил зам.ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия. 

Само преди две седмици протойерей Александър Агейкин служи с патриарх Кирил, когато той прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Миналата седмица стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са заболели от COVID-19 и патриарх Кирил ограничи участието си в богослужението.

Според последните официални информации над 50 са заразените свещенослужители с коронавирус в руската столица. Сред тях е и ректорът на Московската духовна академия.

– Американският щат Мисури предяви иск срещу китайското правителство и управляващата комунистическа партия заради това, което нарече умишлена измама, водеща до глобалната пандемия COVID-19, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

„Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на COVID-19, заглуши ранното подаване на сигнали и направи твърде малко, за да спре разпространението на болестта“, заяви генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит. „Те трябва да носят отговорност за своите действия“.

В съдебният процес се иска обезщетение за загубата на човешки животи, човешкото страдание и икономическите сътресения, настъпили в щата. Китай категорично отрича погрешното управление на кризата. 

Докато чиновниците от Мисури определиха съдебния процес като „исторически“, наблюдателите твърдят, че той ще срещне значителни правни и процедурни пречки, тъй като американският закон дава имунитет на чуждестранните правителства от подобни действия.

– Храмовете във Франция няма да могат да възобновят работата си след премахването на карантинния режим в страната на 11 май и очевидно ще могат да го направят едва от средата на юни. Това е съобщил френският президент Еманюел Макрон по време на видеоконференция с представители на вероизповеданията в страната, предава Франс прес

„Няма да отваряме местата за поклонение на 11 май, за да не бъдем принудени да ги затваряме след две седмици“, цитира Макрон източник от Елисейския дворец. Президентът е заявил, че „няма да има големи религиозни събития до края на лятото“. Според Макрон „премахването на карантината е свързано с парадоксална ситуация – гражданите ще получат свобода, но в същото време ще продължим да се страхуваме от вируса. Ето защо е необходимо да бъдем изключително внимателни при планирането на това излизане от режима на самоизолация“, подчерта френският лидер.

Според един от участниците в обсъждането – Франсоа Клавероли, председател на протестантската федерация във Франция, „очевидно възобновяването на работата на религиозните центрове ще се случи не в близко бъдеще, а през юни и ще стане в съответствие с установените специални санитарни норми“. Според него, подробностите ще бъдат дадени в правителствения план, който скоро ще бъде оповестен публично.

– Общият брой на заразениете с коронавируса по света вече е 2 565 059, починалите са 177 496, а излекуваните – 686 608, сочат актуалните данни на университета „Джонс Хопкинс“. САЩ са най-засегнатата от заразата държава с 825 183 болни, следвани от Испания – 204 178 и Италия – 183 927. Най-много са жертвите на COVID-19 в САЩ –  45 343 души,Италия – 24 648 и Испания – 21 282. 

– Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах призова медицинската асоциация в страната да се откаже от планирания символичен протест на лекарите. В началото на седмицата Индийската медицинска асоциация призова властите в страната да предприемат необходимите мерки за незабавно прекратяване на насилието и злоуботребата с лекари и медицински работници. Обръщението беше във връзка с редица нападения срещу лекари и медицински сестри по време на пандемията от новия вид коронавирус и отказа на семейството на един от починалите лекари да бъде кремиран. От асоциацията обявиха, че в знак на протест тази вечер всички лекари и медицински работници ще запалят свещ, а акцията е обявена като „бяла тревога“.

„Безопасността и достойнството на нашите лекари на работното им място не са тема за обсъждане. Ние се стремим през цялото време да им осигурим благоприятна работна атмосфера. Уверих лекарите, че правителството на (Нарендра) Моди подкрепя тяхната работа и ги призовах да преразгледат предложението си за протест“, написа в Туитър вътрешният министър. Според последните данни, броят на заразените с коронавирус в Индия е 19 984.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram