Дъглас Адамс: „Човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата“

„Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Ресторант на края на вселената“, „Животът, Вселената и всичко останало“, „Сбогом и благодаря за рибата“, „Почти безобидна“, „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“, „Дългият, мрачен следобеден чай на душата“. Знаете добре какви са тези заглавия, нали? Това са книги, излезли изпод перото на британския писател и драматург Дъглас Адамс (11 март 1952 – 11 май 2001). Нека отбележим датата на раждане на Адамс с весели цитати от неговите произведения, преиздавани в милиони тиражи по цял свят и до днес.

•    Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.
•    В магазина на хотела имаше само две прилични книги, аз ги бях написал и двете.
•    Тази планета има — или по-точно имаше, един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни.
•    Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните.

Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля

Списание 8

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram