Проклятието на „Майстора и Маргарита“

В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че романът на Михаил Булгаков Майстора и Маргарита“ носи проклятие за творческите екипи, които се захванат да го поставят на театрална сцена или да заснемат филм по руския шедьовър. Един от главните герои в романа е самият Дявол, името му е Воланд. 
По време на постановките или снимките на филми и сериали по това произведение се случват необясними странности и мистични трагедии. Когато режисьорът Владимир Бортко обмисля каста на сериала „Майстора и Маргарита“, Олег Янковский (починал през 2009 на 65 г.), поканен за ролята на професора по черна магия Воланд, отказва да се снима с аргумента: „Смятам, че Дявола, както и Бога, не трябва да се играе“. Сериалът на Бортко излиза през 2005 година. За 9 години след премиерата умират 18 души от екипа! Дали това са все случайности или за навлизането във владенията на нечистата сила цената е човешки живот?

  • Първа жертва на проклятието на 2 октомври 2005 година става актьорът Александр Чабан, който играе следователят, водещ разследването срещу Воланд. Изчезнал малко преди премиерата. Намерен е бездиханен в квартирата си. Обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, остават неизвестни. Бил е на 47 години.
  • На 28 септември 2006 година умира актьорът Павел Комаров, който е в ролята на крадеца от пристанището. Във филма и книгата това е персонажът, откраднал дрехите на къпещия се поет Иван Бездомни. Комаров е водещ артист от трупата на Царицинския театър на младия зрител и основател на музикалната банда „Группа риска“.
  • На 27 декември същата година от този свят си тръгва 67-годишният Станислав Ландграф, който играе литературния критик Латунски, съсипал кариерата на Майстора.
  • На 27 април 2007 година умира народният артист на СССР Кирил Лавров, който брилянтно изигра в сериала Пилат Понтийски. В същия ден по време на зимен риболов, под леда пада и се дави Евгений Меркурев, играещ почти епизодичвата роля на счетоводител. В сериала двамата ги няма в нито един кадър заедно, защото героите им са от различни епохи, но си отиват от света в един и същи ден.
  • На 3 януари 2008 година на 54 години от рак на белите дробове умира Александр Абдулов – Коровиев-Фагот от свитата на Воланд.
  • На 7 април 2008 година умира Андрей Толубеев, озвучавал Алоизий Могарич. Диагноза: рак на панкреаса.
  • На 25 януари 2009 година умира актьорът Юрий Оскин, изиграл ролята на портиера Николай.
  • На 23 декември същата година умира Галина Баркова, изиграла ролята на продавачката на плодове.
  • На 25 февруари 2010 година е намерен мъртъв в квартирата си изпълнителят на ролята на поета Иван Бездомни – заслуженият артист на Русия Владислав Галкин. Едва на 38 години.
  • 20 април 2010 година – умира Валентина Егоренкова, която е в ролата на медицинската сестра в лудницата, където лежат Бездомни и Майстора.
  • На 20 август същата година си отива Станислав Соколов, изиграл секретаря на Пилат Понтийски.
  • 11 август 2011 година – в тежка катастрофа загива Михаил Суров, един от артистите в епизодите, името дори отсъства от финалните надписи.
  • 10 май 2012 година – ненавършил 30 години загива и Станислав Пряхин, ролята му е на крадец, епизодична, името му не присъства във финалните надписи.
  • 11 ноември 2012 година – от рак на белите дробове на 65 години умира Иля Олейников, изпълняващ ролята на финансовия директор на вариетето – Римски.
  • 30 марта 2013 година – от тумор в мозъка умира Валерий Золотухин, изиграл ролята на Никанор Иванович Боси.
  • На 5 април 2013 година, преди да е навършил 50, умира Дмитрий Поддубний – агент на НКВД, в сериала разследва изчезването на хора от скандалната квартира, където живее свитата на Воланд. В реалността разследващите органи търсят причината за смъртта му във вътрешна мозъчно-черепна травма.
  • През май 2014 година умира Станислав Фесюнов, играе ролята на портиера в магазина Торгсин.

Странното е, че неприятностите с филмирането и поставянето на „Майстора и Маргарита“ са май само в Русия. Филмът „Пилат и другите“ на полския режисьор Анджей Вайда и италианско-югославската продукция  „Майстора и Маргарита“ на режисьора Александър Петрович не остават в летописите на киното като „трагични“ проекти. 
Кинорежисьорът Владимир Наумов, който имал намерение да заснеме филм по романа, разказва, че в съня му дошла вдовицата на Булгаков и му казала, че никой няма да заснеме тази картина. Опитвали са се да осъществят проекти по книгата по различно време режисьорите Елдар Рязанов, Елем Климов, Юрий Кара, но или имало проблеми с инвеститорите и бюджетите, или възниквали проблеми с авторските права – все не се получавало. 
Единственният сериал е този на Бортко.  

Списание 8

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram