Ирена Анастасова, БСП: Учебното съдържание е направено тежко и неразбираемо за децата

„Не ми е минавало през ум, че мога в училище, в работно време да събирам учителския колектив, защото някой кандидат за общински съветник или кандидат народен представител иска да се срещне с тях или да допусна да се раздават листовки в училище. Това никога не съм си го представяла, че може да се случи. До преди 4-5 години ние не усещахме такава липса в закона – на такива текстове, които сега са обект на дискусия.” Това каза председателят на парламентарната Комисия по образование и зам.-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на Bulgaria on air. По думите ѝ по време на предизборните кампании м.г. тя лично е подавала сигнали до Министерство на образованието поради тази причина.

„Как ви се струва това в електронния дневник да има предизборна реклама на директора на училището, който е кандидат за общински съветник?”, попита председателят на просветната комисия. Тя даде пример и с кандидат за народен представите от Шумен, който в хода на предизборна кампания е организирал мач в двора на училището.

В длъжностната характеристика не е записано, че ти трябва да извършваш агитация на работното си място за определена политическа партия, която и да е тя“, допълни твърдо Анастасова. Тя коментира, че в Закона за висшето образование текстовете, свързани с деполитизирането на образованието ги има.

„Учебното съдържание и учебните програми са направени тежки и неразбираеми за децата и ние отказваме децата от училище“, беше категоричен народният представител и по този повод поясни, че те трябва да бъдат олекотени, защото в момента учителите препускат през учебното съдържание.

На въпроса относно достигането на европейските стандарти Ирена Анастасова заяви: „Ако трябва да настигаме Европа става дума за разлика от 2000 учебни часа нагоре. Нашите деца са с най-малко часове. Маса от образователните системи в Европа със средно образование са с учебни часове от 9000 нагоре, има и 11 000. Тоест разликата е много сериозна. Ние при всички случаи трябва да удължим времето, в което учат децата“, каза още тя и допълни, че две седмици повече са недостатъчни, но по този начин от една страна ще се разтовари съдържанието, а от друга ще се дадат ваканции на учениците.

„Математиката трябва да се учи в училище, може би не в този формат, но тя трябва да се учи, защото дисциплинира мисленето и дава на човешкия ум нагласата да търси логически и причинно-следствени връзки. Искаме това да направим с нашите деца – не да наизустяват материала и да рецитират заучени текстове, а да могат да намират причините за това, което виждат в света“, каза в заключение социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram