Община Казанлък никога не е опитала да защити марките „Празник на розата” и „Фестивал на розата”

В гузен обяснителен режим се впусна община Казанлък едва днес по повод петъчна статия на сайта ни, че върху марките „Празник на розата“ и „Фестивал на розата“ изключителни права притежава единствено „Вис виталис – Самарски и сие“ СД.

В прессъобщение, илюстрирано с картинка на розичка вместо с документи, от общината се твърди, че „марката е прогласена за общоизвестна марка на община Казанлък за услугите, свързани с организирането на празници, фестивали и всякакви събития“ . И още „На 03.04.2014 г. физическото лице И.П.Ц от гр. Гурково, подаде в Патентното ведомство на Република България две заявки за регистрация на марки „Празник на розата” и „Фестивал на розата”. Веднага след публикуването на двете заявки, община Казанлък, представлявана от Кмета Галина Стоянова, предприе необходимите мерки за защита правата на Общината срещу противоправното поведение на лицето и подаде опозиции против регистрацията на двете марки. На 30.11.2016 г., наред с прогласяването на „Празник на розата” за общоизвестна марка, Патентното ведомство забрани на Иван Петров Цонев да регистрира марки „Празник на розата” и „Фестивал на розата” за организирането на каквито и да e събития, идентични или сходни с провежданите от община Казанлък инициативи, известни като Празник на розата.“

В прессъобщението, издържано в назидателен тон на самопровъзгласен ментор с истерично големи букви, пише и че „КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА Е ЗАЩИТИЛА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩИНАТА СЪС ЗАКОНОУСТАНОВЕНИ СРЕДСТВА, в резултат на което, още през 2016 г., Община Казанлък е получила решения, с които е защитила правата си по отношение на марките „Празник на розата” и „Фестивал на розата”.

Твърденията на община Казанлък, както вече упоменахме по-горе, не са скрепени с документи.

Верни на истината сме длъжни да разясним на всички казанлъчани и хора от Долината на розите, обичащи и милеещи за Празника на царицата на цветята, състоятелността на твърденията на община Казанлък, в противен случай има риск институцията на кмета да манипулира, заблуждава и да се самокомпрометира.

Ако всичко написано в прессъобщението бе вярно, днес „ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И СИЕ“ СД нямаше да притежава изключителната лицензия върху марките „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ и „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“. Принудени да защитим издаването на медийните ни продукти прибегнахме към покупката на изключителната лицензия.

Ако кметицата, както твърдят в прессъобщението, беше защитили интереса на общината, днес това обяснително писмо до медиите не трябваше да го има.

На 3 април 2014 г. Иван Цонев от Гурково подава заявка до Патентното ведомство за регистриране на марката „Празник на розата“. До този момент община Казанлък не е инициирала никакви постъпки за подобна регистрация. Едва след като кметицата научава, подава т.нар. опозиция до ведомството.

Същият сюжет е и при марката „Фестивал на розата“ – Цонев подава заявка на 3 април 2014 г., на 17 февруари т.г. и двете марки и за Празника и за Фестивала са регистрирани, а кметицата подава опозиция два дена по-късно за марката „Фестивал на розата“ – на 19 февруари 2020 г., чак след като са публикувани в официалния бюлетин на Патентното ведомство.

На страница 5553 в брой 02.1 на Патентното ведомство от 17.02.2020 г. е публикувано съобщението за вписването в Държавния регистър на марките:

 № на марката: 97579

Име на марката: ПРАЗНИК НА РОЗАТА

Лицензодател: ИВАН ПЕТРОВ ЦОНЕВ

Лицензополучател: ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И С-ИЕ СД

Вид на лицензията: изключителна лицензия

Срок на действие: 5 години

Дата на вписване в Държавния регистър: 08.01.2020

№ на марката: 97580

Име на марката: ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА

Лицензодател: Иван Петров Цонев

Лицензополучател: ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И С-ИЕ СД

Вид на лицензията: изключителна лицензия

Срок на действие: 5 години

Дата на вписване в Държавния регистър: 08.01.2020

Написаното от общината и кметицата, че Патентното ведомство е забранило на Иван Цонев да регистрира марките се опровергава от документи и реалността. Ако това не е лъжа, какво е?

Твърдението без документи, че през 2016 г. марката „Празник на розата“ е прогласена за общоизвестна марка в полза на община Казанлък, почива на овехтяла информация, тъй като Наредбата за реда и начина за определяне на марка като общоизвестна, бе отменена през декември миналата година. Силно се надяваме това да не е умишлено подвеждане на аудиторията от страна общинска администрация, понеже силно прилича такова.

Изключителната лицензия с правата върху марките „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ и „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“, закупена от „ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И С-ИЕ“ СД, е за бизнес начинания, изделия, медийна, издателска и друга продукция. Организирането на събития и ритуали не влиза в класовете на лицензията и не са били интерес от страна на прессгрупата. Единствената причина е, подчертаваме, да защитим собственото си право да работим и да реализираме медийните си проекти необезпокоявано.

Пропуските в работата на общината и кметицата, както и опитите им да възпрепятстват частната инициатива, даде възможност на МГ „Вис виталис“ да прояви предприемчивост и постъпки, за да притежава марките.

Община Казанлък никога не е опитала по никакъв начин да защити марките „Празник на розата” и „Фестивал на розата”.

Всички останали твърдения са неистина и груба инсинуация на жителите на Долината на розите.

Но остава да витае въпрос: Защо община Казанлък и кметицата Галя Стоянова, въпреки целия си ресурс и административни лостове не са предприели нищо, за да съхранят марките? Вероятно не е умишлено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram