Община Казанлък не притежава права върху марките „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ и „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“

За 16-та поредна година Медийна група „Вис виталис“ издава рекламно-информационна брошура за Празника на розата в Казанлък. Традиционният й тираж е 20 000 броя, а безплатната брошура достига до гражданите и гостите на града лично от специален екип на прессгрупата, който я раздава.

В книжката фирмите и институциите от района имат възможност да поздравят жителите на Казанлък с поредния празник и да рекламират себе си. Стотици са фирмите и учрежденията през тези 16 години, включили се с реклама и приветствие. Читателите намират в нея освен информация за бизнеса, но и полезни четива за историята, културата, забележителностите и видните личности на Казанлък.

През последните 8 години рекламно-информационната брошура прессгрупата ни издава с неимоверни усилия. Въпреки огромните трудности успявахме да я реализираме и да стигне до хората. Стана ясно, че казанлъчани си я искат и търсят. Бизнесът е доволен, че има още един шанс да се популяризира. Само след няколко дни брошурата също ще бъде във вашите ръце – заради неочакваните обстоятелства излиза малко по-късно от традиционното време, но пък отново пълна с богата информация.

Тази година съдбата й отново беше в риск. Не защото нямаме желанието да я ви я подарим, а защото за поредна година бяха направени опити издаването й да бъде осуетено. Издателската ни инициатива съзнателно беше и е мачкана от община Казанлък и лично от кметицата Галя Стоянова, според информацията, която достига до редакцията на прессгрупата.

През последните няколко години Стоянова вероятно е оказвала силен натиск върху фирми и институции от района да не участват в брошурата, както споделят в доверени разговори стари партньори на МГ „Вис виталис“. Като потвърждение на споделеното от тях са отказите на не малък брой от редовните ни рекламодатели.

Тази година кметицата е възможно да е приложила същия подход към свои колеги – кметове на общини от региона, традиционно възползващи се от свои страници в книжката. Това стана ясно от въпросите им към нас и опасенията дали имаме право да издаваме тази брошура в рамките на Празника и Фестивала на розата. У кметовете на общини от Долината на розите е вероятно да е насадено впечатлението, че община Казанлък е носител на правата за Празника на розата и друг няма право да се ползва от тях.

Това дълбоко не е вярно и настъпи времето да изясним въпроса за правата. Всичко останало би било спекулация.

За да защитим правото си на предприемаческа инициатива и да продължим издаването на брошурата, както и друга медийна продукция, свързана с Празника и Фестивала на розата, продукция, стигаща до нашите читатели и радиослушатели, се наложи да купим правата върху марката „Празник на розата“ и „Фестивал на розата“.

От 17 февруари 2020 г. „ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И СИЕ“ СД притежава изключителната лицензия върху марките „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ и „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“. Лицензията е издадена от Патентното ведомство, вписана е в Държавния регистър на 8 януари 2020 г. и е върху всички бизнес начинания, търговски продукти, медийни и други произведения.

До този момент община Казанлък не беше подавала заявление да патентова марката „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“.  През всички тези години от администрацията на Галя Стоянова не е имало интерес и загриженост Казанлък да ги защити за себе си.

Два дни след издаването на изключителната лицензия на „ВИС ВИТАЛИС – САМАРСКИ И СИЕ“ СД, на 19 февруари т.г., кметицата внезапно се е сетила и е подала заявление пред Патентното ведомство за права върху марката „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“, което е видно от официалната страница на институцията.

Заявката е публикувана в Официалния бюлетин на Патентното ведомство на 30.04.2020 година и от тази дата тече 3-месечния срок за възражения и опозиция от всички заинтересовани страни. Това означава, че за тези права върху марката могат да претендират и община Карлово, община Павел Баня, община Мъглиж, община Гурково и други общини, които са организирали Фестивал на розата до този момент. Срокът за възражения и опозиция изтича на 30 юли. Общините, честващи розата, вероятно ще поискат и те получаването на права, защото иначе няма да могат да инициират никакви мероприятия, свързани с празнуване на поминъка и с националния символ.

Съзнавайки, че именно националната гордост – розата, е важен символ за всички българи у нас и зад граница, от прессгрупа „Вис виталис“ не си позволихме да упражним правата си на носители на изключителната лицензия, а само да защитим своя накърнен подмолно от община Казанлък интерес.

В интерес на истината община Казанлък не притежава права да издава печатни издания или други материални или словесни продукти с марката „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ и „ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА“.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram