Люба Димитрова е тазгодишният стипендиант на Фондация „Васил Самарски“

Люба Димитрова, студентка в трети курс в специалността „Актьорство за драматичен театър“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, е тазгодишният стипендиант на Фондация „Васил Самарски“.

Люба се обучава в класа на проф. д-р Ивайло Христов и има интерес към разнообразните сфери на актьорското майсторство.

21-годишната студентка бе избрана сред 11 други кандидати във втория конкурс за присъждане на стипендията в размер на 2 000 лева.

Жури в състав: обичаният и популярен актьор Веселин Плачков, сценографът Кънчо Касабов – преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство също в Града под тепетата и народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова – художествен ръководител на Театър „Колесо“ в Толияти, класира Люба Димитрова на първо място, след нея бе поставена Силвия Болярска /НАТФИЗ/ и Мартина Тодорова /НАТФИЗ/.

Люба участва в конкурса на Фондация „Васил Самарски“ с откъси от “Грозният” от Мариус фон Майербург (реж. проф. д-р Ивайло Христов), “Пикник на бойното поле” от Фернандо Арабал (реж. проф. д-р Ивайло Христов), “Еквус” от Питър Шафър (реж. проф. д-р Ивайло Христов) и сцена от филма “Booksmart” – задание от уъркшопа Лий Страсбърг с режисьор Пол Ръш.

За първа година след проведен конкурс с кандидати от НАТФИЗ, Нов български университет и Пловдивския университет, Фондация „Васил Самарски“ присъди паричната стипендия в размер на 2 000 лева на студент през 2022 г., когато бе учредена. Първи стипендиант стана Зорница Кюркчиева от НАТФИЗ.

Стипендията е ежегодна.
Със стипендията на името на основателя на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ – Васил Самарски, фондацията цели да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram