Цецо Стоянов „матира” и Бойко в партия

Турнирът по шах между премиера Бойко Борисов и осемгодишния европейски шампион Цветан Стоянов от града ни/за който първи „Вис виталис“ и „ПресТВ“ ви информираха / предхожда Детски фестивал „Вярвам в теб“, който ще се проведе в „Южен парк“ в края на септември. Това каза председателят на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова, след турнира по шах между премиера Бойко Борисов и осемгодишния европейски шампион от Казанлък Цветан Стоянов. Близо 400 секунди стигнаха на малкия Цецо да „накаже“ с победа Борисов, а просветния министър Сергей Игнатов също „усети вкуса на загубата“ от казанлъшкия ученик. „Това са много успешни деца, които заслужават признание, и нашето сдружение ще направи всичко възможно да популяризира тяхната дейност, защото те прославят България в областта на образованието, спорта, науката и културата“, добави Кирилова.

По препоръка на Европейския парламент – шахът трябва да влезе в образователната програма на страните – членки на ЕС. „Ние, съвместно с представителите на Федерацията по шах, заедно със сдружение „Азбукари“, ще направим всичко възможно шахът да стане задължителен или свободно избираем предмет в образователната програма на България“, каза тя. По думите й – това е много важно, защото шахът развива изключително много интелекта на децата.

Изпълнителният директор на Федерацията по шахмат Николай Велчев добави: „Това лято беше много силно за българския шах! Нашите успехи останаха незабелязани покрай Лятната олимпиада. Ние имаме световна шампионка Антоанета Стефанова и малкия еврошампион от Казанлък! Хубаво е това, че премиерът, най-важният човек в държавата, обича шах, както и просветният министър, който ще поеме инициативата на ЕС шахът да навлезе по-сериозно в училищата“. Двубоите с малкия казанлъшки талант бяха по-скоро имиджови, лишени от „спортна злоба“ и показни за отношението към и от децата към „древната игра“и спорта.

Пред журналисти Живко Жеков, треньор на Цветан Стоянов, каза: „Премиерът избра черен цвят. Допусна груба грешка – отдалечи прекалено един офицер от собствената си армия. Цветан получи материално преимущество да матира. След това въпреки усилията на премиера да изостри играта, 8-годишният Цветан успя да реализира победа. Седем минути продължи играта между детето и премиера. Агресията беше от двете страни с желание да победят. В такива случаи играта приключва бързо“.

Кр.Ганев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram