Ради Милев подобри още 6 рекорда в Унгария

Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев се завърна от участие в  6-дневно бягане в Унгария, край ез. Балатон. Тук българинът постави нови шест рекорда, от които световен на 6-дневно бягане във възрастовата си група (674,138 км) и 5 национални, на 12, и 24 часа и на 6-дневно бягане,  абсолютни и във възрастовата група. Ради завърши първи в своята възрастова група, при 60-годишните. На второ и трето място са представители, съответно на Франция и САЩ. С 10-то място е при мъжете и 12-ти в общото класиране.
Бягането в Балатонфюред е най-силното 6-дневно бягане в света през последните 4 години. Всички рекорди, с изключение на абсолютния на Янис Курос, са поставени именно тук.
А бягането през 2014 година е на изключително високо ниво, с участието на най-елитните ултрамаратонци на 6-дневно бягане в света, в това число всички настоящи световни рекордьори във възрастовите групи, състезатели от Африка, Америка, Австралия и Европа, участници в най-престижните ултрамаратони в света – Спартатлона ( 246 км. бягане нон стоп от Атина до Спарта) и ултрамаратона в Долината на смъртта. Няколко от участниците са завършили, и то през последните години, бягането Транс Европа ( 4489 км.). 8 от конкурентите на Милев имат лични постижения над 800 км за 6 дни.
Безспорен фаворит е Волфганг Шверк от Германия с пробягани 1010 км за 6 дни. Рекордьор и победител на редица 6-дневни бягания, включително в Балатонфюред през последните 2 години. Той е рекордьор и на най-дългото бягане в света 3100 мили ( 4989 км), подобрявайки стария рекорд с повече от 6 дни. Сред този световен елит казанлъчанинът Ради Милев бе единственият представител на България.
Дъжд и градушка и този път не са пощадили участниците в съревнованието. Въпреки неподходящи за бягането условия, 16 човека са преминали границата от 600 км, 10 човека са пробягали по над 700 км, 3-ма над 800 км, а победителят Оливиер (Франция) е преминал границата от 900 км, поставяйки рекорд на трасето 920,771 км. Втори е Тронд Сявик (Норвегия) с 892,628 км., а трети Ханс-Юрген Шлотер (Германия)  с 876,11 км.
В Унгария са подобрени 5 световни рекорда  на 6 дневно бягане във възрастови групи (единият е за България), както и  5 абсолютни рекорда  на 6 дневно бягане, един от които е дело на българския участник.

Тази сутрин Ради Милев се събра със семейството си, което го посрещна в София, а утре пристига в Казанлък. За времето, което прекара в лишения от сън и храна, Ради е запазил много хубави спомени – за организацията и споделеното като преживяване по време на престоя си на унгарска земя. За да издържи на темпото, ултрамаратонецът е трябвало да поспива едва по 2-3 часа на денонощие, хранейки се с вегетарианска храна, плодове и зеленчуци и приемайки достатъчно течности, за да не се обезводни.

Пътуването му бе подсигурено с финансовата помощ на Община Казанлък и с налични средства, спестени в последните месеци, разказа за новините спортистът с национална слава.

След завръщането си в Казанлък Милев ще планира следващото си задгранично участие – в Кладно, Чехия през юли, където ще се състои 48 часово бягане.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram