Проведе се дванадесетата панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране 2024 в Община Казанлък

„Събитието вече е установена традиция, благодарение на която имаме възможност да видим високото ниво и богатство на професионалното образование в Община Казанлък, която е отличен пример със своите образователни институции, с качеството на предоставеното образование, партньорствата с бизнеса, както и с постоянно въвеждащите се иновации” заяви заместник кметът на Община Казанлък Сребра Касева, която откри събитието.

Организатори на формата са  РУО СТАРА ЗАГОРА и Центра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, в партньорство с Търговско промишлена палата, Клуба на работодателя и Стопанската камара – Стара Загора, както и Международен Младежки център Стара Загора.

Инициативата има за цел да информира кандидат – гимназистите и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в учебните заведения в Казанлък и общината, адекватни на изискванията на пазара на труда и бизнеса в региона, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри в региона.

През настоящата учебна година близо 800 ученици завършват основното си образование в Община Казанлък.

Професионалните паралелки са 16, профилираните – 11.

Две са училищата, които предлагат само профилирано обучение в дневна форма – Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков “ и Профилирана хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий “ в профили математика, софтуерни и хардуерни науки, природни, обществени и хуманитарни науки.

Четири са училищата в Община Казанлък, които предлагат професионално обучение в дневна и дуална форма на обучение, с определени професии, в зависимост от потреблението – Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ и Обединено училище „Св.св. Кирил и Методий“, Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“.

Професиите, които могат да се изучават са техник на компютърни системи, на транспортна техника, машинен техник, строителен техник, спедитор – логистик, електронна търговия, екскурзоводско обслужване и кетъринг, работа в заведения за хранене и развлечения дизайнер, лютиер.

Две са училищата, които предлагат профилирано и професионално обучение – средно училище „Екзарх Антим първи“ и профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“. Те имат и профили по чужд език, по музика и обучение за професията икономист и фризьор.

Нивото на образованието е един от най-правилните критерии при преценката на положителното развитие на всяка община, а високото равнище на професионалното образование в Община Казанлък е отличен продукт на неуморния труд на директори и учители в професионалните училища, както и на образователната политика и подкрепата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *