Шлюзовете на язовира няма да бъдат отваряни, дъждът спира.

Поне още седмица язовир „Копринка“ ще бъде изпразван при същия ритъм както сега, разбра Пресс тв от отлично информирани източници. няма да има промяна към увеличение на количествата на изпусканата вода.

Контролиращите нивото на водното съоръжение още снощи са получили изисканите допълнителни локални метеорологични прогнози за района около язовира. Прогнозите касаят не само бъдещи валежи от дъжд в региона от Калофер до Казанлък, но и възможните стойности на постъпващите количества от водосбора от ручеи и подпочвени води край изкуственото езеро.

Данните покзавали, че нови валежи от дъжд идните дни не се очакват, а прииждащите води от Тунджа и притоците й не налагат отваряне на шлюзовете.

Водата в „Копринка“ е до ръба на преливниците и днес, но няма да се прибягва до мярката за източване на количества по-големи от 120 куб.м/сек., като от вчера се изпускат 108 куб. м/сек.  в река Тунджа и 12 куб. м/секунда – през ВЕЦ-а. През вчерашния ден, припомняме, бе повишено отводняването от чашата на язовира само с 10 куб.м/сек. повече, преди това се изливаха 110 куб.м/сек.

Експертите вчера следобед се отказаха от първоначалната си идея да отворят клапите. Те не потвърдиха дали тази нощ са изпускали повече количество вода, от официално съобщаваното.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram