Шипка ни кани на Богородични празници 2022

/Пресс ТВ/ От 8 август започва програмата за отбелязването на Богородични празници в град Шипка, организирани от Кметството и НЧ „Светлина -1861“.

Първото събитие е представянето на документалния филм „Кавал парк“, сниман в продължение на три години в САЩ и в България. Продуцент, сценарист и режисьор на филма е Богдан Дарев, а главен продуцент е Българско общество Пчела. Осъществен е със съдействието на американските любители на българския фолклор и на сънародниците ни в САЩ.

Националната купа по колоездене „Шипка“ също влиза в програмата. Състезанието е на 13 и 14 август, като участниците са във възрастовите групи момчета, момичета младша и старша възраст, юноши и девойки младша възраст. Проявата е включена в календара на Българската федерация по колоездене.

Кулминацията на проявите е на 15 август, на големия християнски празник Успение Богородично. В едноименния храм ще бъде отслужена тържествена Света литургия от 9:00 ч. Следва изложба „Хлябът на българката“ и освещаване на традиционния курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на град Шипка. Със специално участие и тази година са диригентът Максим Ешкенази и талантливи млади музиканти от второто издание на Академия „Роза“, които ще направят своя заключителен концерт на централния площад в Шипка от 20:00 ч

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram