Чувствително затопляне в България за последните години

Без аналог в историята са промените в климата сочи междуправителствено изследване. За региона на България Изводите от наблюдаваните индекси показват статистически значим положителен тренд практически над целия район. Той се регистрира и над повечето от планинските и полупланински части. Особено отчетлива е тенденцията към затопляне през последните 30 години от периода. Резултатите от изследването са публикувани от БТА.

Най-същественият, с най-голяма научна и практическа стойност, същевременно и най-ясно отличим в анализа на постигнатите резултати, е регистрираното затопляне на климата през изследвания период, 1950-2019 г. и в района на ЦЮИ Европа. Това затопляне е отчетливо в изменението на многогодишните средни стойности на практически всички температурно-зависими климатични индекси.

Регистрираното затопляне е нееднородно както по отношение на пространственото разпределение, така и в хронологичното си развитие.Степента на положително изменение на всички температурно-зависими индекси, чийто израз е големината на тренда е по-голяма над България, отколкото за района на ЦЮИ Европа като цяло.

Трендът на повечето включително всички ключови, температурно-зависими индекси е значим при избрания праг на статистическа значимост от 5% над по-голямата част от района.

Всичките тези въпроси са с голямо научно значение от гледна точка на регионалната климатология. Съществено е подчертаем обаче и голямата им важност за редица чувствителни икономически сфери като селско и горско стопанство, воден сектор и пр. Ето защо всички изследвания в областта трябва винаги да са съпътствани от ясното съзнание за високата обществена чувствителност към постигнатите научни резултати.

Линк към цялото изследване:

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2475880?fbclid=IwAR2iVT_ACa6DGwG28atjYjeE_mkXqHtSReHCqBwdJe2tuajARtW4Vfww178

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram