Днес, 04.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Производството на консервната фабрика в Казанлък „Конпло“, произвеждаща преди 1989 г. 10 хиляди тона продукция, бе намаляло на 4 хиляди тона през следващите 1-2 години, а към тази дата бе 2 хиляди тона.

1996 –В Казанлък бе проведена околийска конференция на Българската комунистическа партия. Гости бяха генералният секретар на ЦК на БКП и кандидат за президент Владимир Спасов и Вера Илиева – кандидат за вицепрезидент.

1996 – 313 от регистрираните безработни в Казанлък, т. е. 4,5% от общия им брой, бяха преминали през общо 21 курса за преквалификация, организирани от Бюрото по труда през летния период на годината.

1997 –Приетият от Общинския съвет бюджет на Община Казанлък за с. г. бе в размер на 7 милиарда 840 милиона 201 хиляди /стари/ лева.

1997 – В КДК в Казанлък бе открита изложба на художника  Данаил Аврамов.

2000 – 23-годишната американка Даян Дод, по професия биолог, пристигна за 2 години в Казанлък. Съвместно с Общината тя работи по програма „Екология“ на Корпуса на мира.

2001 – Три православни хора от Москва изнесоха концерт в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка – като част от благотворителното турне, организирано за първи път в България, под мотото „Гласовете на православна Русия пеят в България“.

2001 – Настоятелството на НЧ „Искра“ внесе предложение в ОбС една от улиците в Казанлък да носи името на големия оперетен актьор и певец Виден Даскалов.

2002 –Стефан Фурнаджиев представи в гр. Шипка новия си цикъл стихове, посветени на града, по повод 125 години от Шипченската епопея.

2002 – С биренфест започнаха празничните прояви в гр. Павел баня, посветени на празника на града, който е на 6-ти септември.

2003 – Полицията разкри в апартамент в Казанлък печатница за незаконно печатане на учебници по английски език от 1-ви до 11-ти клас, разпространявани по казанлъшките книжарници.

2003 – Лоша земеделска година прогнозира в интервю за „Вис виталис“ Катя Стойкова – началник на общинската служба „Земеделие и гори“. Тя уточни, че кооперациите не разполагат със собствени семена, а закупуването им е много скъпо.

2003 – 1000 литра дизелово гориво бяха откраднати от ГСМ, намиращ се в двора на земеделското стопанство в гр. Шипка.

2004 –В ефира на „Вис виталис“стартира ежедневната рубрика на Мария Рашкова  „Големите личности“. Със своите 1000 издания рубриката спечели пет години по-късно награда и диплом от Медийния фестивал „Осмата муза“ в НДК – София през 2009 г.

2004 – По изцяло нова програмна схема започна да излъчва радио „Вис виталис“. Сред предаванията и рубриките бяха: „Цялата истина“, „Да попитаме… децата, младите, възрастните“, „Работа“, „Звезден прах“, „Портфейл“, „Магистрала Европа“, „Бизнес наръчник“, „Българските закони“, „Нет култура“, играта „За една минута“, музикалното предаване – външна продукция „Кречетало“ и др.

2004 – В този ден се състояха тържества по повод 30 години от обявяването на Гурково за град.

2005 – Над 50 автомобила от цяла България участваха в първия национален тунинг фест, който се проведе на детското автоградче край Казанлък. В програмата бяха включени: избиране на тунинг автомобил на годината – проведе се за първи път в България, дрифт-шоу, избиране на „Мис Тунинг“ и др.

2005 – Заместник-кметът на Община Казанлък Румяна Друмева и ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ към читалище „Искра“ се включиха в официалното честване на празника на побратимения с Казанлък гръцки град Верия.

2006 – Дом „Петко Стайнов“ и ЛХМ „Чудомир“ организираха музикална среща с живеещия в Париж, но роден в Казанлък, пианист, композитор и поет Цветан Добрев. Поводът за срещата бе 50-годишнината на твореца, както и честването на 110 години от рождението на акад. Петко Стайнов.

2007 – Общинските съветници гласуваха единодушно придобиването на статут на кметства на селата Средногорово и Голямо Дряново. Дотогава те се управляваха от кметски наместници. Според Закона, за създаване на кметство наличното население в населеното място трябва да бъде 150 души. Според списъците на постоянно пребиваващите в Средногорово живееха 229 души, а в Голямо Дряново – 219.

2007 – Стойчо Чичеков подаде оставка като общински съветник в ОбС – Казанлък. Сред основните му мотиви бе липсата на стратегия за развитие на община Казанлък. На мястото на Чичеков в Общинския съвет от коалиция „Воля за промяна“ влезе журналистът Емил Пенчев. Той се присъедини към групата „За борба с корупцията“.

2007 – Общинският съвет в Казанлък промени статута на ЦДГ№3 „Теменуга“, тя стана специализирана детска градина по изкуствата и бе уникална по своя профил в региона. Детското заведение имаше дългогодишен опит в сътрудничеството с изявени специалисти от сферата на изкуството.

2007 – НПМ „Шипка-Бузлуджа“ организира в този ден в Руския културно-информационен център в София национална юбилейна конференция „130 години от Руско-турската война и Шипченската епопея“. Бе показана изложбата „Боевете за Стара Загора и Шипка през 1877 г. в изобразителното

изкуство“. Показани бяха и 32 творби по темата на ученици от НГПИД  „Акад. Д. Узунов“ и школа “ Арт линия“ в Казанлък.

2007 – В този ден стартираха тържествата по случай празника на град Павел Баня. Изложба на местни автори, 4-та годишна среща на творците от общината, масов лекоатлетически крос “Златна есен”, концерти, дидскотеки и др. бяха включени в празничната програма, продължила до 8 септември.  В структурата на общината бяха 13 населени места с общ брой на жителите 17 868 души.

2009 – Национална среща на розопроизводителите започна в Казанлък като част от Дните на тракийската култура,2009. Реколтата от рози и производството на розово масло бяха два пъти по-ниски. Според производителите, розопроизводството през последните години буквално се развиваше на автопилот. От 36 хиляди декара с рози в България бяха събрани 10 тона рози, от които бяха получени малко над 2 тона розово масло. Това определи 2009-та година като изключително слаба.

2009 – Грамота, реплика на бронзовата глава на Севт Трети и парична награда от 1000 лв. получи носителят на наградата “Александър Фол” – проф. Николай Овчаров за откриването на скалния град  Перперикон и древното светилище Татул, както и за проучване на тракийската култура в страната.

2009 –Заедно с Димитър Димитров-Херо от състава на руския тим „Амкар” си тръгна и кондиционният треньор Детелин Маслов, преди това треньор на Петя Пендарева.

2011 – Проф. Иван Маразов стана носител на наградата, учредена от ИМ „Искра”, на името на именития траколог проф. Александър Фол. Проф. Маразов бе петият носител на тази награда, след  като през годините тя бе присъдена на д-р Георги Китов, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов и проф. Николай Овчаров. Освен статуетката, представляваща бюст на Севт Трети, носителят на наградата получава и 1000 лв. парична премия.

2012 – Приключи проектът „Синьо лято 2“, по който 20 младежи-доброволци от казанлъшките училища всеки ден през м. август посещаваха ДМСГД „Мария Луиза“ в с. Бузовград и Дневния център, като работеха с децата в различни социални и еко-ателиета.

2012 – Казанлъшкият художник  Рашо Атанасов представи своя изложба-живопис в КИЦ на ул. „Искра“ 4. По професия Атанасов е машинен инженер, собственик на фотостудио. 

2013 – В пълен ход бе цялостната реконструкция на Папазовата къща в Казанлък. Изцяло се подменяше покривът и се възстановяваше фасадата на една от емблематичните старинни къщи в Казанлък и България, която е била собственост на известните розотърговци от рода Папазови. Папазовата къща е известна с това, че там са водени първите преговори между руската главна щаб квартира и турските пълномощници и е бил съставен проектът на Сан-Стефанския мирен договор.

2013 – В рамките на 4-я аматьорски балкански фестивал по шахмат в Белоградчик казанлъшкият шахматист фм Цветан Стоянов успя да надвие с голямо превъзходство номер 1 в ранглистата на Европа за деца до 10 години Давид Гаврилеску, Румъния, който бе водач в рейтинга на Стария континент при момчетата до 10 г. Във фестивала участваха 125 деца от 43 държави.

2013  – Казанлъшкият клуб в екстремните спортове „Селт“ спечели отборната балканска титла за България на Балканското първенство по спортно катерене в столицата на Република Македония – Скопие. 9-годишната Йоанна Недялкова бе с три шампионски титли от състезанието. 

2014 – Паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко, дарение от правителството на град Москва, бе открит в гр. Гурково за 40-ата годишнина на подбалканското градче. Автор на бронзовия бюст, висок 1,30 м., е руският скулптор Григорий Потоцки. Бюстът на генерала бе открит от внука му Владимир Гурко.

2014 – Малко над 59 литра на квадратен метър бе количеството на дъжда, паднал в Казанлък за едно денонощие. Влажността бе 98%, съобщиха от Метеорологичната служба в Казанлък.

2015 – В Стара Загора бе открит първият по рода си у нас мобилен офис – на евродепутата Момчил Неков, който по план обиколи цяла България. Целта на евродепутата бе той и неговият екип чрез мобилната приемна да са по-близо и по-достъпни до хората и гражданите да могат да поставят директно своите въпроси, които искат Неков да повдигне в Европейския парламент.

2015 – За трета поредна година Мъглиж бе домакин на двудневен рок фестивал с участието на изгряващи и утвърдени български групи, както и на чуждестранни гости. Част от групите бяха познати на публиката от предишни издания на фестивала: Млък!, Fyeld, SEVI  и Doctor’s Gogo Band.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram