Част от екипа на ДЦДУ-Казанлък бе на обучение в Кюстендил по проект на „Сийдър“

Част от екипа на Дневния център за деца с увреждания в Казанлък бе на обучение в Кюстендил в рамките на реализирания от фондация Сийдър проект „ Участието на потребителите в процеса на вземане на решения – стъпка към пълна социална интеграция“. Партньори на фондацията в този проект са Община Кюстендил и Лърнинг Дисабилити Уелс, а финансирането е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Целта на проекта е да даде възможност на деца и възрастни с интелектуални затруднения да играят по-активна роля в решенията, които пряко ги засягат, като по този начин подобрят уменията си за независим живот и се интегрират в обществото. Проектът цели да бъде разработен модел, даващ отговор на един от най-сериозните проблеми на хората с интелектуални затруднения – липсата на самостоятелност и свободен избор. Множество добри практики в тази насока, споделени на провелото се обучение, като т.нар. споделена активност и алтернативни форми на общуване се прилагат, както сега, така ще бъдат прилагани и в бъдеще от специалстите в казанлъшкия Дневен център за деца с увреждания, споделя директорът Веска Мараджиева.
По данни на фондация „Сийдър“, в България има над 3800 деца и младежи с умствени и физически увреждания, които живеят отделени от обществото в лошо поддържани социални услуги и за повечето от тях това означава липса на индивидуални грижи, на всякакви лични вещи, на достатъчно специализирана помощ, на образование, на възможности за работа. Реализацията на този проект от Фондация „Сийдър“, която работи основно в градовете Казанлък и Кюстендил, е само част от цялостната и дейност, която е насочена към подобряване живота на хората с увреждания в България и предоставянето на качествена подкрепа за тях.
Фондацията подпомага процеса на заместване на неефективните институции за деца и младежи с умствени и физически увреждания със съвременни услуги за алтернативна грижа в общността. Кауза, за която фондацията работи в партньорство с националните и местни власти в България, с НПО и доброволци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram