Успешно завърши първият международен проект, реализиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“

В рамките на една година, в партньорство със седем общински библиотеки, сред които и Общинска библиотека „Искра“,  с  финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“, ФГББ реализира проект „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки”.

Проектът постигна много качествени и добри количествени резултати. Директори  и служители на общинските библиотеки и членове на екипа на Фондацията, преминаха обучение по библиотечен мениджмънт и модерни библиотечни услуги в Испания и Финландия. Обучените библиотечни специалисти вече приложиха голяма част от придобитите знания в нови инициативи и услуги на своите библиотеки. Убедени сме, че голямата стъпка, която направихме заедно, ще даде трайни и устойчиви резултати за модернизирането на общинските библиотеки, които поради своя малък брой, често остават извън полезрението на библиотечния сектор.

През последния етап на проекта беше изработено помагало, с цел наученото да бъде достъпно за останалите библиотеки в мрежата. Участниците в проекта дадоха своя принос за неговото структуриране, пречупвайки натрупаните знания и опит през своята гледна точка.  Автори в помагалото са и Анна Кожухарова, директор на ОБ „Искра“, Светлана Колева- главен библиотекар и Петя Шопова- библиотекар, участници от казанлъшка страна в проекта.

Помагалото е достъпно за свободно ползване на:

http://www.glbulgaria.bg/upload/docs/sites/default/filesfiles/KA1_Pomaga…

Повече за проекта:

http://www.glbulgaria.bg/bg/node/29874

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram