Уважиха първия старозагорски музеен нумизмат с изложба

В навечерието на светлия християнски празник Никулден, РИМ – Стара Загора откри изложбата „Нумизматичен салон 2014”. Тя се посвещава на първия нумизмат, работил в музея, Димитър Николов (1924-2007 г.), по повод 90 г. от рождението му. Той е автор на научни статии в областта на нумизматиката, посветени на съкровищата от римски републикански монети от селата Православ и Медово, на римска монетна находка от с. Свобода, Старозагорско, на колективни находки с монети на Парион, Тракийски Херсонес и Аполония Понтика от района на комплекса Марица изток и др.
Изложбата включва монети от археологическите разкопки, проведени през 2012 г. на обект «Пробив» на територията на античния град Августа Траяна (източно от форума). Представени са антични, късноантични и ранносредновековни монети.
Представят се 50 римски монети, постъпили в музея в началото на 2014 г.
Интерес предизвикват и восъчните отливки на рядко срещани монетни типове, подготвени за изработка на фалшиви монети. От даренията се открояват монетите на Рескупорид I, Боспор Кимерийски и Августа Траяна, както и на цилиндровия печат от древен Вавилон.
Автор на изложбата е д-р Мариана Минкова.
На 10. 12. 2014 г. от 17:30 ч. на IV-то експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора ще се проведе концерт с участието на Денис Иванов, Нели Нечева, Кристин-Елизабет Авери, Цветелина Симеонова, Мирослав Коджабашев, Вилиана Богданова, студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Акомпанимент на пиано – Полина Влахова. Вход свободен.
РИМ представя монография
Регионален исторически музей – Стара Загора организира представяне на монографията „Старозагорският регион във военноотбранителната политика и във войните на България (1878-1945 г.)“ на д-р Ангел Динев, директор на РИМ – Стара Загора. Монографията ще бъде представена от полк. о.р. Станчо Станчев и проф. д-р Йордан Баев от Военна академия „Г. С. Раковски“.
Събитието ще се проведе на 12. 12. 2014 г. от 17:30 ч. в зала № 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram