Типични ястия за Копринка станаха част от кулинарната карта на България

С приготвянето на сладко от рози, рязана чорба, патаник, колаци, мляко с ориз и късър, с. Копринка влиза в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, подготвена от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при БАН. Новината разпространиха от местното читалище „Пробуда“.

В миналото, когато не е имало такова изобилие на храна и хората са ценили всяха трохичка, в домовете на копринчани се е приготвяла т. нар. рязана чорба, или „макарина”. Да възстанови това ястие се нае Гергана Шаламанова, потомък на стар копрински род. Пред камерата на доктор Маргарита Йорданова от БАН Тонка Пачева представи приготвянето на сладко от рози. Още един десерт, любим на местните жители от години – мляко с ориз – представи Тинка Желязкова. Две родопски ястия също намират място в кулинарната карта.

Повече от петдесет години в с. Копринка със своите песни, ястия и трудолюбие живеят преселници от Родопите. Как се приготвят любимите на много хора пататник и колаци показаха Кина Асенова и Калинка Красимирова. И едно типично турско ястие, което може да бъде и прекрасна разядка , бе представено пред д-р Йорданова. С много професионализъм Айше Бюбер приготви „късър” – рецепта, отличена от фондация „Пазители на традициите”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram