Съборено щъркелово гнездо в Дъбово

Два са сигналите за съборени щъркелови гнезда, на които са се отзовали от Зелени Балкани.

При единият от сигналите се натъкнахме на млада двойка щъркели, строяща гнездото си върху стрелата на един кран в ТЕЦ Марица изток 2. Загрижените работници се натъкнали на необичайната гледка след като се завърнали на работа след Великденските празници. Често младите двойки избират неподходящи места за строене на гнездата си. След като видяхме, че все още не са снесли яйца премахнахме все още незавършеното гнездо – малко струпани клонки и листа. Навременната намеса на екипа ни ще позволи на птиците да построят ново гнездо на подходящо място още този сезон и да отгледат здрави малки, без опасност от падане от нестабилния кран.

Друг сигнал ни изпрати в с. Дъбово, община Мъглиж. Той за наше огромно съжаление беше за паднало щъркелово гнездо. Според хората от селото става въпрос за едно над 40-годишно гнездо. Буря разрушила близо 500 килограмовото гнездо и  стоварила на земята по-голямата му част. Екипът не беше изненадан от съдържанието на гнездото. Всяко щъркелово гнездо само по себе си наподобява малка екосистема, която в дълбочина поддържа постоянна влажност и температура. Едно гнездо може да достигне невероятното тегло от над 1 тон и ширина 2-3 метра. Някои от гнездата съдържат 60- 80 см дебел пласт от гниещи растителни материали, разнообразни ларви на безгръбначни животни, пръст, както и най-различни битови материали, обгърнати от клонки, държащи впечатляващата композиция цяла. За нещастие в останките от гнездото открихме и няколко счупени яйца.

Надяваме се двойката да се завърне и с нови сили да изгради на ново гнездото и да продължи да снася и отглежда там своите малки още поне 40 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram