„Строителите на Паметника на свободата“ стигна до Карнобат

Директорът на Националния парк музей „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов откри днес и представи документалната фотоизложба „Строителите на Паметника на свободата“,експонирана в сградата на постоянната експозиция „Археология“ на ИМ „Атанас Караиванов“ в Карнобат.

Изложбата е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.


Двадесет и две табла, със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция, разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Друга част от таблата са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Към изложбата са показани и инструментите на майстор Пеньо Бомбето, както и Златната книга на Паметника на свободата.

От 17:00 часа, в конферентната зала на Археологическия музей, ще бъде представянето на сборник „Храм-паметника „Рождество Христово“, край град Шипка“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram