Стартира нов проект за опазване на царския орел

EVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират нов проект за опазване на царския орел. Проектът е по програма LIFE+ на Европейската комисия и включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000.
Официалния старт на „Life for safe grid“, финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия бе даден днес. Целта на проекта е опазване популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа. Стойността му е 8 милиона лева. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2013 – 2018 г.Сред планираните от компанията приоритетни дейности по проекта са мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа, които ще се изпълнят предимно в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Проектът продължава партньорството на компанията с БДЗП, по опазване на птиците, включващо проекти като „Живот за Бургаските езера“ и „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България“. Последният приключва през декември 2013 г., като в неговите рамки електроразпределителната компания обезопаси с изолации общо 561 стълба от електроразпределителна мрежа. Допълнително и през тази година дружеството продължи своята кампания за поставяне на обезопасителни платформи за щъркелови гнезда. Общият брой на поставените платформи от началото на инициативата през 2009 до края на 2012 г. възлиза на 1125.
Царският орел в защитен вид включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси. В България са регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар планина и Странджа .

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram