Старозагорци подготвят още сгради за настаняване на украинци, бягащи от войната

Над 100 бежанци от Украйна – майки с деца, пенсионери и хора в неравностойно положение, избягали от войната, са намерили своя втори дом, макар и временно в Стара Загора. Това се случва благодарение на местната власт и стотици доброволци, които се отзовават за подкрепа. История на случващото се представя Янко Янков, който е общински съветник“:

„Изключително горд съм с хора като вас в нашия град. Вие ми давате надежда, че има още шанс и не всичко е изгубено. От началото на нашата кампания нещата се развиват лавинообразно. До тук сме настанили над 100 човека. Това са майки с деца, пенсионери и хора в неравностойно положение, избягали от войната. След старта на кампанията ни се включиха и други доброволчески организации, които последваха примера, който дадохме и очакваме скоро да дадат отчет и те за свършената работа. Присъедини се и община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и на зам.кмет Иванка Сотирова, които след решение на общински съвет предоставиха сградата на младежкия център за настаняване, където има настанени 16 човека. Надявам се да няма злоупотреби с пари, както започнаха някои да събират, защото на тези хора пари не им трябват. Трябва им подслон, работа и дрехи. Те не са просяци и социално слаби да искат пари.

Най-много се гордея със стотиците доброволци, които се включиха в нашата кампания под всякакво естество. Това са всички, които предоставиха жилищата си безвъзмездно за настаняване. Хора от всякакъв вид и слой на обществото – пенсионери, студенти, доктори, съдебни изпълнители, адвокати, общински служители, директори на фирми и много други. Благодаря и на тези, които се записаха, като доброволци, в помощ за здравето на бежанците – доктор Слави Славов, доктор Емил Славов, доктор Юлиана Данаилова, зъболекар Тони Пейчева и други техни колеги, които заявиха готовност и вече оказаха необходимата здравна помощ.

Включиха се и „Зелени балкани“ в лицето на Руско Петров. Те организираха кампания, в която бежанците могат да ходят при тях, за да видят дивите животни да ги пускат на свобода и да помагат в храненето и почистването им“, разказва Янков. По думите му, в момента има още десетина останали свободни места за настаняване, които може бързо да свършат, предвид бежанската вълна.

Предвижда се благотворителна кампания за дооборудване на стаите и апартаментите в сградата на Метрологията, за да може се пристъпи към настаняване на хора и там, обяснява старозагорецът. Има заявка от хотели и станции, също готови да приемат нуждаещи се.

„Като на война сме. Но война, за приютяване на хора от улицата. Те са готови да плащат и наем, така че може да предлагате и апартаменти под наем. Хора, трябва да се обединяваме и да си помагаме. Чакат ни тежки години. Бъдете добри и се молете утре ние да не сме бежанци и на нас да трябва да ни се помага!“, апелира към старозагорци Янко Янков.

Снимка: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram