Социалните най-често отказват енергийни помощи заради високи доходи и грешки в подаването на молбите

651 молби-декларации от казанлъчани за отпускане на целева помощ за отопление са подадени от началото на юли в Дирекция „Социално подпомагане“ – Казанлък. Заявления ще се приемат до 31 октомври 2014 г.
Към момента подадените молби-декларации за отопление за Общината Казанлък са 651, като от тях 586  са за твърдо гориво, а 65 са за ел. енергия.
Отказите са 28, като най-често причината са по-високи от необходимото за отпускане на помощта доходи или деклариране на адрес, на който посочените лица не са били открити от страна на социалните работници.  Молбите се подават единствено по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът
на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, уточняват от Дирекцията.
Подадените молби за подпомагане от страна на жители от Община Павел баня са 324 до този момент. Тези заявки са за отопление с твърдо гориво. Само три са отказите.
Месечният размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 1 ноември 2014г. – 31 март 2015 година  е 65,72лв.
Изплащането на целевата помощ ще се извършва на два транша – за ноември и декември не по-късно до края на месеца, в която е издадена заповедта за изплащане, а вторият до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.
Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията  е по-нисък или равен от  диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията на чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Тази година е променен образеца  на молба-декларацията за отпускане на целева помощ за отопление. Новият образец на молбата е публикуван на сайта на Агенция за социално подпомагане.
При отопление с електроенергия и топлоенергия към молбата-декларация се представя за справка актуален  клиентски абонатен номер,  и при определяне правото на целеви помощи за отопление размерът на пенсиите се намалява с коефициент 1,245.
За миналата година от правото си на подпомагане се възползваха 1225 лица или домакинства от Община Казанлък и други 673 в  Община Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram