Скъсаната дига на река Сазлийка продължава да създава проблем

Областният управител инж. Георги Ранов събра днес в 14 ч. представители на различни институции – ОД МВР, ПБЗН, ВиК, „Напоителни системи”, ЕВН, ЕСО, Община Гълъбово и Втора Тунджанска механизирана бригада, за да обсъдят заедно наводненията в Община Гълъбово и състоянието на подстанцията там. На срещата присъства и зам. областният управител Маноил Манев.

По време на разговорите комисар Стоян Колев от ПБЗН обясни, че въпреки постоянното изпомпване на вода, скъсаната дига на река Сазлийка, която наводни за пореден път подстанцията, продължава да създава проблем. Предвид прогнозите за предстоящи нови валежи, трябва да се търсят експедитивно други начини за решаването му.

Инж. Ранов настоя да бъде изслушано мнението на експерти на най-високо ниво от „Напоителни системи” и на военни от понтонния полк в Белене. Те трябва да дойдат още в близките дни на място и да дадат становище как може да се възстанови дигата.

В същото време областният управител обясни, че трябва да се обмислят начини за трайно разрешаване на проблема с постоянно наводняващата се подстанция. Един от тях е тя да бъде преместена на по-безопасно място. В тази връзка инж. Ранов ще поиска среща с ръководството на ЕВН и това на Енергийния системен оператор. Той ще постави въпроса какви са възможностите голямата системна подстанция в Гълъбово да поеме електрозахранването на града. В противен случай всеки обилен валеж ще изправя миньорския град пред опасността да остане без електричество.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram