Синдикалисти канят казанлъчани и мъглижани на информационни срещи

Информационни дни ще се проведат за община Мъглиж и община Казанлък, на които ще присъстват представители на местната власт, представители на агенция по заетостта, младежи от ПГСС, безработни, синдикалисти от Френски синдикални организации и от КТ“Подкрепа“. Срещите са предвидени за 25 април /понеделник/.

В Мъглиж – Община Мъглиж от 11:00 ч. на 25април.

В Казанлък – зала „Чудомир“ на хотел Казанлък от 16:00 ч. на 25 април.

Българската синдикална организация НФЗГС „ПОДКРЕПА” и френската синдикална организация „ФГА-СФДТ” започнаха съвместно сътрудничество в началото на 2012 година. Много бързо се очерта основната работна линия, а именно: проблемът с емигриращите сезонни работници в селското стопанство.

Свободното движение на хора е едно от основните права на Европейския съюз, което, двете синдикални организации напълно поддържат. Въпреки това, ясно се констатира, че правилата за условия на труд, заплащане и живот не винаги са спазвани и че тези основни права не се прилагат винаги достойно.

Разликите в стандарта на живот, които съществуват в Европейския съюз, окуражават някои безскрупулни работодатели да създават социален дъмпинг, да не заплащат на служителите почасовата ставка приложима във Франция, под претекст, че това е по-висока заплата от тази в страната от която идват, да не спазват трудовото законодателство по отношение на условията на труд и жилище. За НФЗГС „ПОДКРЕПА” и „ФГА-СФДТ”, приемащата страна следва да прилага еднакви права за всички работници, независимо от произхода им.

Чрез тези акции се цели да бъдат информирани работниците, които ще заминат да работят в селскостопанския сектор във Франция за правата, които трябва да си търсят и да им бъдат спазени.

НФЗГС „ПОДКРЕПА” и „ФГА-СФДТ” са членове на „ЕФФАТ” (Европейски Синдикат на работещите в храните, земеделието и туризма). Една от основните цели на земеделския сектор към „ЕФФАТ” е да се разработи ефективен социален диалог в новите държави – членки, за да се прилагат единни колективни трудови договори и социални стандарти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram