Семейство фотографи с „Контрасти от крайбрежието“ в Казанлък

Нова изложба редят в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Нейни автори са Елена Масларова и Иван Масларов. Новият им проект е озаглавен „Контрасти от крайбрежието“ и ще бъде представен тази вечер от 18:00 ч. Експозицията представлява един изключително интересен облик на Амалфийското крайбрежие – едно от най-красивите кътчета на Италия, притегателно място за милиони туристи.
Майсторите на фотографията Елена и Иван Масларови са носители на награда от Арт фест Мултимедия – „Докоснати от древността“ – 2016.
Елена и Иван са вдъхновени от Италия не от сега. Техният личен италиански сантимент е провокиран от свързаното с тази страна решение за общ семеен живот, след предложението, което Иван прави на Елена преди няколко години, именно, тук.
„Сгодихме се в Италия“, обяснява Елена любовта на двамата към красотата на тези места, запечатани в светлини и сенки в черно-белите им фотографии, които казанлъшката публика ще види за пръв път тази вечер. Изложбата е резултат от втори проект, реализиран от фотографите след разходките им в тази страна. Първият, с изложбата „Кафе по италиански“, е промотиран от авторите си като цветно усещане за Италия – една „шумна, жива, цветна, забързана, романтична…, но винанги пленяваща и артистична“ страна, различна, колкото начините да вксусиш кафе по италиански.“
Втората изложба, работите от която довечера авторите ще покажат в Казанлък, е „хванала“ красотата на Амалфийското крайбрежие, видяна като абстракция от контрасти.
„Може би това се дължи на черно-белия ни поглед“, казват Лени и Джъмбо, както ги познават в професионалните и приятелските им среди. Този поглед, вероятно ги е накарал да търсят различната гледна точка на цветната картина наоколо, обясняват те идеята за изложба от черно-бели фотографии. И още: „Това е причината да изберем да използваме максимално техниките за снимане както при класическата черно-бяла лентова фотография – като начин на композиране и симулация на цветни фото филтри.
Музеят на фотографията в Казанлък има контакти с Лени и Джъмбо повече от година. Те печелят една от наградите на Арт Фест „Мултимедия“ през 2016-та в Казанлък, организиран от Община Казанлък и единствения в страната фото-музей. Семейството на Лени и Джъмбо е превърнало фотографията в свое основно занимание, с нея е свързан и техният бизнес. Двамата създават и поддържат вече пет години сайта Photo Cafe, едно прекрасно място за виртуални срещи на професионалните среди и любителите на фотографията, които стават все повече във времето на интернет.
„Фотографията не е само на височината на очите“, е нещото, което си казваме, преди да кадрирамеи натиснем спусъка“, споделят Елена и Иван.
Изложбата включва 36 фотоса, подредени в залата на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от днес.
Тя ще бъде открита от директора на културния институт, инж. Стефан Папукчиев.
Двата италиански проекта на Масларови са подкрепени финансово от голяма европейска банка, свързана с тази страна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram