Светлозар Стоянов харесан от американска писателка

Роденият в Казанлък писател Светлозар Стоянов е одобрен за участие в тазгодишните Созополски семинари по творческо писане, организирани от Фондацията на американската писателка Елизабет Костова /на снимката долу/, омъжена за българин, която нашумя през 2005г. с романа си „Историкът”.

Високата летва роденият в Казанлък писател прескочи в надпревара с 41 автори от България, като сред одобрените са и още четирима българоезични белетристи.

Тазгодишното жури бе представлявано от Капка Касабова (българо-новозеландска писателка) и драматургът Елена Алексиева.

Това е деветото издание на Созополски семинари, в които участват и петима писатели от англоговорящи страни, които също се избират на конкурсен принцип.

„Флиртът” между Елизабет Костова и Светлозар Стоянов се заформи още през миналата година, когато писателят се класира сред отличените финалисти в надпревара с 61 кандидати. Миналогодишното жури бе представлявано от писателите Георги Господинов и Христо Карастоянов, които също дадоха висока оценка на творчеството на казанлъчанина:

„Светлозар Стоянов е автор с изработен, разпознаваем почерк. С много точно око за всекидневие и социален усет”, категорични бяха Господинов и Карастоянов.

Одобрените през 2016 автори ще вземат и задължително последващо участие в Програмата „СтолицаЛитература”, съпътстваща Созополските семинари по творческо писане, ще се проведе за осми пореден път тази година в София.

Тазгодишното издание на „СтолицаЛитература” е част от Календара на културните събития на Столична община. В рамките на „СтолицаЛитература“ участниците в семинара ще представят своите авторски текстове на живо пред широка публика.

12969432_1088240687863119_1739064360_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram